Fimmic Oy: Tekoäly auttaa syövän löytämisessä
Fimmicin virtuaalimikroskooppi on maailman ensimmäinen syväoppivaan tekoälyyn perustuva pilviratkaisu. Se nopeuttaa lääkärin päätöksentekoa muun muassa syöpätaudeissa.
Mikroskoopilla tutkittavien solu- ja kudosnäytteiden määrä kasvaa eri puolilla maailmaa, kun väestö ikääntyy ja syövän kaltaiset sairaudet yleistyvät. Suomalainen Fimmic on kehittänyt lääkäreiden työpaineiden helpottamiseksi ratkaisun, joka tarjoaa tekoälyä ja konenäköä hyödyntäviä ohjelmistoja näytteiden analysointiin.
”Asiantuntija opettaa koneen tunnistamaan näytekuvista tiettyjä piirteitä, jonka jälkeen ohjelmisto osaa tunnistaa esimerkiksi syöpäsolut terveen kudoksen joukosta”, Fimmicin toimitusjohtaja Kaisa Helminen sanoo.
Lääkärien aikaa vapautuu näin vaikeammille näytteille, kun rutiininäytteet voidaan käsitellä nopeammin. Pilvipalvelun avulla analysointi voidaan tehdä vaikkapa toisella puolella maapalloa, kun näytteitä ei tarvitse enää lähettää asiantuntijoille postitse.
Fimmic on vuonna 2013 perustettu yritys, joka lähti liikkeelle Suomen Molekyylilääketieteen Instituutista Helsingin yliopistosta. Helminen korostaa, että teknologian kehittämiseen tarvitaan monialaista osaamista biologiasta, lääketieteestä, tekoälystä ja ohjelmistokehityksestä. Hän on itse koulutukseltaan biokemisti.
Fimmicin sovellusta hyödynnetään laajasti lääketieteen tutkimus- ja opetuskäytössä sekä lääkekehityksessä. Sitä käytetään esimerkiksi syövän, maksasairauksien ja Parkinsonin taudin tutkimuksessa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
”Seuraava tavoitteemme on viedä ratkaisumme sairaaloiden kliiniseen näytetutkimukseen. Se on Fimmicille iso hyppy”, Helminen toteaa.
Kansainvälistymistä ja kasvua varten Fimmic keräsi vuonna 2017 yhteensä 6 miljoonan euron rahoituksen. Erityisenä kohdealueena ovat Yhdysvaltain markkinat.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Fimmic Oy