Hyppää sisältöön
Etusivu Oppisopimusmalli

Oppisopimusmallit

Kemianteollisuus haluaa tarjota nuorille monia väyliä päästä tekemään maailmaa muuttavia töitä. Keväästä 2023 lähtien kemianteollisuuden huippuosaajaksi on voinut opiskella oppisopimusmalleissa, jotka mahdollistavat työssäoppimisen yrityksissä myös alle 18-vuotiaille. Oppisopimusmallit on kehitetty yhteistyössä yritysten, työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen ja oppilaitosten kanssa.

Opiskele ammattiin 16–20-vuotiaiden oppisopimuksella ja tienaa!

Oppisopimusmalli mahdollistaa alle 20-vuotiaille työssäoppimisen yrityksissä. Kemianteollisuuden oppisopimusmalleissa uutta on erityisesti palkkamalli, jossa palkka nousee opintojen edistymisen mukaan suoritettujen näyttökokeiden perusteella. Pääset viemään koulussa oppimasi käytäntöön ja palkka nousee osaamisen karttuessa.

Työnohjaajat ohjaavat ja tukevat kehitystäsi tulevaisuuden osaajaksi

Työpaikalla opiskelijaa ohjaa valittu työpaikkaohjaaja, jonka tehtävä on valmistaa opiskelijaa työelämään. Uudessa oppisopimusmallissa kumppaniyritykset sitoutuvat tukemaan ja opettamaan konkreettiset tiedot ja taidot, joita yrityksissä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Jalka oven väliin vastuulliseen teollisuusyritykseen jo opintojen aikana

Oppisopimusmalli avaa ovia työelämään. Ensimmäinen vuosi opinnoista suoritetaan oppilaitoksessa, toinen ja kolmas vuosi mahdollisimman tiiviisti yrityksessä. Kumppaniyrityksessä opiskelija on työsuhteessa ja työyhteisön tasavertainen jäsen, jolle maksetaan työstä palkkaa.

Miten hakea opiskelemaan oppisopimusmalleihin?

Kemianteollisuuden oppisopimusmalli

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton oppisopimusmallin pilottivaiheessa oli mukana neljä yritystä eri puolilta Suomea: Neste (Porvoon jalostamo), Nokian Renkaat (Nokia), Kemira (Oulu) ja Umicore (Kokkola). Yritykset tekivät yhteistyötä paikallisten toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Hakuaika oppisopimuskoulutukseen kumppaniyrityksissä alkoi tammikuussa 2023. Haku tapahtui opiskelijan oppilaitoksen kautta. Hakuaika oppisopimuskoulutukseen päättyi helmikuussa 2023, ja oppisopimusohjelma alkoi huhtikuun alussa 2023.

Laboranttien oppisopimusmalli

Kemianteollisuuden ja Ammattiliitto Pro:n oppisopimusmallin pilottivaiheessa on mukana viisi pilottiyritystä: Orion Oyj (Turku ja Espoo), Borealis Polymers Oy (Porvoo), FinVector Oy (Kuopio), Yara (Siilinjärvi) Oy ja NextPharma Oy (Tampere). Yritykset tekevät yhteistyötä paikallisten toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Hakuaika alkaa ensi vuoden tammikuussa, valitut laboranttiopiskelijat aloittavat työpaikoilla syksyllä 2024.

Kemianteollisuus ry
Johtava asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima Anni Siltanen, 044 562 5991,
anni.siltanen@kemianteollisuus.fi

Asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima Hanna Hyyryläinen, 044 296 3394, hanna.hyyrylainen@kemianteollisuus.fi

Johtaja, Työelämä Minna Etu-Seppälä, 040 778 0182, minna.etu-seppala@kemianteollisuus.fi

Teollisuusliitto ry
Kemian sektorin johtaja Toni Laiho, 050 303 9272, toni.laiho@teollisuusliitto.fi

Ammattiliitto Pro
Sopimusalavastaava Taru Reinikainen, 050 581 4371, taru.reinikainen@proliitto.fi