Hyppää sisältöön
Etusivu Opintopolut

Opintopolut

Kemianteollisuuden osaajaksi voit opiskella
lukuisissa oppilaitoksissa ja koulutusohjelmissa eri
puolilla Suomea.

Alalle rekrytoiduista henkilöistä noin 43 prosentilla on ammatillinen koulutus, 27 prosentilla on AMK-tutkinto ja 30 prosentilla on yliopistotutkinto. Kemianteollisuudella on myös oma oppisopimusmallinsa. Koulutuksen järjestäjiin voit tutustua tarkemmin palvelussa opintopolku.fi.

Tulevaisuudessa tarvitsemme osaajia erityisesti kiertotalouden, biotuotteiden, materiaaliosaamisen ja kestävän kehityksen saralla. Myös tuoteteollisuus työllistää Suomessa niin lasi-, muovi-, kumi-, kenkä- ja nahkateollisuuden saralla.

Kemian alan opintopolkuja

Kemianteollisuuteen on monia polkuja. Tie kemian alalle voi näyttää esimerkiksi tältä:

Kemianteollisuuden opintopolut

Oma polku vielä haussa? Testaa tästä, millainen opintopolku sinulle sopisi:

Missä voit opiskella kemianteollisuuden osaajaksi?

Ammatillinen ja lukiokoulutus

Ammatillisessa koulutuksessa voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi prosessinhoitajana, operaattorina, laboratoriotyöntekijänä tai tuotantotyöntekijänä. Miksei sinusta voisi tulla myös lasinpuhaltaja tai kumituotevalmistaja? Kemianteollisuudella on myös oma oppisopimusmalli alle 20-vuotiaille, siitä lisätietoa täällä.

Jos puolestaan haaveilet urasta kemianteollisuudessa lukio-opintojen aikana, kannattaa valita lukio-opintoihinsa pitkä matematiikka ja kemia, fysiikka sekä biologia – omien kiinnostusten kohteiden mukaisesti. Luonnontieteiden perustan hallinta toisen asteen opinnoista auttaa jatko-opinnoissa.

Korkeakoulutus

Voit suorittaa korkeakoulututkinnon soveltuvalta alalta joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suomessa kemianteollisuudelle relevantteja tutkintoja ovat mm. insinööriopinnot, kemian ja ympäristöalan opinnot. Lukemalla kemiaa voit päätyä myös kemian aineenopettajaksi tai ponnistaa tutkijan uralle.

Kansainvälisyys on taattua tällä alalla, päätätpä jäädä Suomeen tai suunnata ulkomaille jo opintojen tai työuran aikana.