Hyppää sisältöön

Chementors: Kemian alan osaamisesta vientituote

Suomalaisella kemian alan osaamisella on kysyntää, kun yritykset tarvitsevat apua Euroopan kemikaaleja koskevassa lakiviidakossa.

Kemianteollisuuden tuotteet muodostavat merkittävän osan Suomen viennistä, mutta myös kemian alan palveluista voi kehittää menestyvän vientituotteen.

Chementors Oy auttaa suomalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä selviytymään uusien kemikaalisäädösten tihenevässä verkossa.

”Monilta yrityksiltä puuttuu riittäviä resursseja ja ammattitaitoa tarvittavien menettelyiden toteuttamiseen”, Chementorsin operatiivinen johtaja Jan Nylund sanoo.

Viime vuosina suomalaisyritystä on työllistänyt etenkin EU:n kemikaaliasetus REACH, joka velvoittaa yritykset rekisteröimään Euroopassa valmistetut ja tänne tuodut kemikaalit.

”Kaiken pohjalla on kemian alan osaaminen. Meidän on tunnettava hyvin rekisteröitävät aineet. Meidän on myös osattava perustella tieteellisellä tavalla viranomaisille, miksi jotakin ainetta ei tarvitse rekisteröidä tai aineen ominaisuutta analysoida.”

REACH-rekisteröinti on nyt loppusuoralla. Nylundin mukaan tekemistä riittää jatkossakin, sillä EU:n markkinoille tulee uusia tuotteita ja toimijoita niin REACHin kuin myös biosidi- ja kosmetiikka-asetusten piiriin.

Euroopan kemikaalivirasto ECHAn sijoittuminen Helsinkiin on tuonut Chementorsille ja muille suomalaisille palveluntarjoajille lisää kansainvälisiä asiakkaita. Kiina ja useat muut Aasian maat ovat Chementorsille ehdoton kasvualue.

”Meillä on asiakkaina muun muassa japanilaisia ja intialaisia yrityksiä, joilla on maahantuontia Eurooppaan.”

Suomalaisyritys perusti muutama vuosi sitten Hongkongiin toimiston, joka auttaa verkostojensa kautta myös eurooppalaisia yrityksiä pääsemään Aasian markkinoille.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Shutterstock