Hyppää sisältöön

MetGen Oy: Bakteerit töihin

Kaarinassa toimiva MetGen Oy on kehittänyt ratkaisun, jossa luonnosta saatuja entsyymejä yhdistellään ja muutetaan niin, että ne kestävät teollisen tuotannon vaativissa olosuhteissa. Innovatiiviset entsyymit parantavat kemiallisten prosessien energiatehokkuutta ja nopeutta sellu- ja paperiteollisuudessa. Ne soveltuvat myös uusiutuvien kemikaalien ja materiaalien tuotantoon sekä teollisuuden jätevesien puhdistamiseen.

Entsyymejä tuottavat bakteerit, jotka geenimuuntelun avulla kykenevät valmistamaan kuhunkin käyttötarkoitukseen räätälöityjä entsyymejä. Ne kestävät esimerkiksi prosessien korkeita lämpötiloja ja happamuustason vaihteluja.

Metsäteollisuutta uudentyyppisten entsyymien käyttö kiinnostaa siksi, että ne tehostavat ja nopeuttavat tuotantoprosesseja sekä vähentävät tuotannossa syntyvää jätettä. Myös energian kulutus pienenee merkittävästi.

Kansainvälistyminen on ollut alusta pitäen lähtökohta MetGenin liiketoiminnalle, sillä entsyymimarkkinat ovat globaalit ja asiakaskunta suuria kansainvälisiä yhtiöitä.

Joulukuussa 2017 MetGenin kansainvälisten markkinoiden valloitus sai lisäpotkua, kun maailman johtava vesi-, hygienia- ja energiateknologiaa sekä -palveluja tuottava yhdysvaltalainen Ecolab Inc. tuli suomalaisyrityksen vähemmistöomistajaksi.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Matti Remes