Energiansäästöviikko 5.–11.10.2020
Energiansäästöviikko nostaa esille suomalaisten energiankäytön ja keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä. Kemianteollisuudessa energiatehokkuutta edistetään erilaisin keinoin kuten energiakatselmuksilla ja energiatehokkuussopimuksilla. Energiatehokkuus on kemianteollisuudessa parantunut yli 20 % siitä lähtien, kun sen kehittymistä on systemaattisesti seurattu vuodesta 1995 lähtien osana Responsible Care -ohjelmaa.
Tänä vuonna Energiansäästöviikolla etsitään energiasyöppöjä. Energiasyöpöt napsivat ison siivun energiakakusta ja tekevät huomaamattomasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle. Motiva järjestää pelillisen Energiavartin tiistaina 6.10., klo 14.15. Verkkovisa mittaa tietämystä ja opettaa energiansäästöstä. Energiavartti-verkkovisassa testataan, miten hyvin energiasyöpöt tunnetaan ja osataanko energiaa käyttää säästellen.
Kemianteollisuudessa energiatehokkuutta edistetään monin keinoin. Energiakatselmukset ja energiatehokkuussopimukset ovat tässä tärkeät instrumentit. Energiatehokkuus on kemianteollisuudessa parantunut yli 20 % siitä lähtien, kun sen kehittymistä on systemaattisesti seurattu vuodesta 1995 lähtien osana Responsible Care -ohjelmaa.
EU:n tavoite on energiatehokkuuden 20 prosentin parantaminen vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2030 osalta tavoite tiukkenee 32,5 prosenttiin.
Vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema tapa täyttää Suomelle asetetut kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet. Kemian alan yritykset ovat olleet aktiivisia ja menneellä kaudella (2008–2016) energiatehokkuussopimusten piirissä oli yli 95% kemianteollisuuden energiankäytöstä. Nykyinen sopimuskausi on vuosille 2017-2025. Toimenpideohjelmaan on liittynyt 1.10.2020 mennessä 45 kemianteollisuuden yritystä ja 88 toimipaikkaa.
Lue lisää kemianteollisuuden energiatehokkuussopimuksista.
Kemianteollisuuden Responsible Care-ohjelmaan sitoutuneet yritykset ovat parantaneet energiatehokkuuttaan vuosien aikana pitkäjänteisesti ja useat ovat allekirjoittaneet kansallisen energiatehokkuussopimuksen. Vuodesta 1995 energiankulutus suhteutettuna tuotantoon on vähentynyt 24 %. Vuonna 2019 26 % käytetystä energiasta oli sähköä ja loput muuta energiaa, kuten lämpöä. Kulutetusta sähköstä 24 % oli uusiutuvilla energialähteillä tuotettua. Kulutetusta muusta energiasta 7 % oli uusiutuvilla tuotettua.
Motiva ja Energiavirasto: Energiatehokkuustyön tuloksia Suomessa