Hyppää sisältöön

Kemianteollisuus iloitsee Nesteen ratkaisusta: ”Osoittaa todellista edelläkävijyyttä”

Nesteen tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä. 

Neste aikoo muuttaa Porvoon jalostamonsa uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen jalostamoksi. Tavoitteena on, että yritys olisi täysin uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen toimittaja 2030-luvun puoliväliin mennessä. Tulevan vuosikymmenen aikana Neste tekee useita erillisiä investointipäätöksiä, joiden avulla muutos raakaöljyn jalostamisesta uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen jalostajaksi voidaan toteuttaa. 
 
– Nesteen päätös on mullistava positiivisessa mielessä koko kemianteollisuudelle Suomessa. Tämä ratkaisu osoittaa todellista edelläkävijyyttä alalla. Näillä uuden sukupolven ratkaisuilla rakennetaan kestävää tulevaisuutta ja se osoittaa myös Nesteen vahvaa roolia kemian alan suunnannäyttäjänä, Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto iloitsee.  
 
Nesteen päätökseen siirtyä uusiutuviin ja kierrätettyihin raaka-aineisiin vaikutti kolme asiaa: polttoainemarkkinoiden kysynnän kehittyminen, lainsäädännön kehitys ja muutosohjelman edistyminen. Taustalla on Nesteen vuonna 2022 aloitettu strateginen selvitystyö muutosprosessista. 
 
Siirtyminen maksaa arviolta 2,5 miljardia euroa. Yhtiö katsoo, että hanke on panostus tulevaisuuteen. 
 
– COP28-julistus on vahva signaali meille kaikille, ja haluamme olla eturintamassa edistämässä vihreää siirtymää uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme. Porvoon jalostamon pitkän aikavälin muutos on keskeinen osa uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiaamme, ja valmistuessaan se saattaa päätökseen Nesteen muutosmatkan 100-prosenttiseksi uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen toimittajaksi. Se myös vahvistaa entisestään kykyämme vastata asiakkaidemme tuleviin tarpeisiin, Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus sanoo yhtiön tiedotteessa
 
Muutokseen tähtäävä Nesteen strateginen selvitys aloitettiin vuoden 2022 syyskuussa. Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Markku Korvenranta on innoissaan, että selvitys on valmistunut ja se voidaan panna täytäntöön. 

–  Fossiilisten polttoaineiden kysyntä on laskussa perinteisillä markkinoillamme uusiutuvien polttoaineiden ja sähköistymisen kasvavan osuuden vuoksi. Olen innoissani voidessani aloittaa muutossuunnitelman toteuttamisen, jonka avulla luomme Porvoon jalostamolle kestävän tulevaisuuden. Vuosikymmenien jalostuskokemuksemme, erityisosaamisemme haastavien raaka-aineiden jalostamisessa sekä ammattitaitoinen henkilöstömme mahdollistavat tämän muutoksen, Korvenranta sanoo tiedotteessa. Korvenranta on myös Kemianteollisuuden hallituksen puheenjohtaja. 
 
Yhtiö arvioi pitkän aikavälin kapasiteettipotentiaalin olevan muutoksen jälkeen noin 3 miljoonaa tonnia uusiutuvia ja kiertotaloustuotteita, kuten uusiutuvaa dieseliä, uusiutuvaa lentopolttoainetta sekä uusiutuvia että kierrätettyjä syöttöaineita polymeeri- ja kemianteollisuudelle. Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä.