Hyppää sisältöön

Miska Perkkiö: Kesätyö CMC-tehtaan tuotannossa

Olen toista kesää töissä CP Kelco Oy:n karboksyylimietyyliselluloosatehtaalla Äänekoskella. Työni on tuotannon vuorotyötä.

CMC:tä eli karboksyylimetyyliselluloosaa käytetään stabilointi- ja täyteaineena. Sillä on monia sovelluksia aina öljynporauksesta paperinvalmistukseen ja elintarviketeollisuuteen, jossa sitä käytetään sakeuttamisaineena. Valmis, asiakkaille toimitettava CMC on valkeaa jauhetta, joka liisteröityy kastuessaan.

Työskentelen CP Kelcon Äänekosken tehtaan 6-linjalla sellunjauhajana. Sellu on eräs CMC:n raaka-aineista. Työtehtäviini kuuluu sellun jauhaminen, jauhinlaitteiston seuranta ja siisteyden ylläpito jauhinalueella. Ajettavaa sellulaatua ajetaan varastosta karkearepijöille, joissa se jauhautuu hienoksi silpuksi. Karkeasellusiiloista se johdetaan hienojauhimille ja sieltä edelleen reaktoreille. Vastaan laitteiston toiminnasta viidessä kerroksessa aina reaktoreille saakka. Välillä tehtaalla on erikoistilanteita ja laitteisiin pääsee tutustumaan pintaa syvemmältä. On palkitsevaa kun huomaa ymmärtävänsä miten prosessi etenee ja toimii eri vaiheissaan.

Äänekosken tehtaan 6-linja on tehtaan muista linjoista poiketen elintarvikelinja. Se tarkoittaa että linjalla voidaan tuottaa elintarvikelaadun CMC:tä ruoka-ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Linjalla on laajempi tuoteskaala kuin ei-elintarvikelinjoilla, mutta luokitus tuo tuotantoon omia haasteitaan. Mikäli tuotteen joukkoon joutuisi jotain ei-toivottua, seuraukset olisivat vakavat. Tämä on estetty lukuisilla varotoimenpiteillä ja ohjeilla. Tuotteiden laatua seurataan jatkuvasti ja jokainen alueella liikkuva työntekijä on sitoutunut ohjeiden noudattamiseen. Turvallisuus ja ruokaturvallisuus ovat aina etusijalla.

6-linjalla työskentelee jatkuvasti neljä henkilöä joista jokaisella on oma vastuualueensa. Olen linjan ainoa kesätyöntekijä vuorossani, mutta tunne on että minuun luotetaan. Teen työni hyvin itsenäisesti, mutta jos tarvitsen apua, sitä on aina tarjolla tilanteesta riippumatta. Linjan valvomo on paikka jossa laitteistoja seurataan, ongelmia puidaan, palaverit pidetään ja parhaat jutut kuullaan. Ajomies on aina paikalla ja monesti muutakin väkeä. Yhteishenki on loistava ja minut on otettu vastaan erinomaisesti. Työkaverit itsessään ovat jo syy herätä töihin.

Miska Perkkiö

Kirjoittaja on neljännen vuoden kemiantekniikan opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulusta