Hyppää sisältöön

Hilla Pitkänen, Kiilto: Tuleva insinööri on saanut arvokkaan kokemuksen tuotannosta

Tervehdys lukijoille! Olen Hilla Pitkänen, toisen vuoden kemian- ja prosessitekniikan opiskelija Åbo Akademista ja vietin jo toisen kesän Kiillon liuostehtaalla Turussa kesätöiden merkeissä. Tehdas sijaitsee alle vartin pyöräilymatkan päässä Turun Ylioppilaskylästä, jossa monet opiskelijat ja kesätyökaverini myös asuvat. Työaamu alkoikin usein kauniissa aamuauringossa muiden kesätyöntekijöiden kanssa letkassa töihin pyöräillen.

Turun tehtaalla valmistetaan sekä ammattihygieniatuotteita että kuluttajille tuttuja astianpesu-, kodinhoito-, pyykinpesu- ja henkilöhygieniatuotteita, kuten Erisan-, Serto- ja Linna- tuotemerkkejä. Tänä kesänä toimin itse puolivalmisteiden valmistajana. Työtehtäviini kuului reseptien ohjeiden mukaan noin 5000 litran kattilassa tuotteiden valmistus sekä kattiloiden ja varastosäiliöiden pesu ja hygieenisen valmistuksen varmistaminen.

Tuotteisiin menevät eri raaka-aineet säilytetään konteissa ja tynnyreissä, joita nostellaan varastojen hyllyiltä kattilan päälle trukeilla. Trukeilla ajaminen olikin ainut asia, joka minua jännitti ennen kesätöiden aloittamista, mutta sen oppi nopeasti. Muutenkin perehdytys työtehtäviin oli mainio. Kahden viikon varsinaisen perehdytyksen jälkeen sai aina matalalla kynnyksellä apua, mikäli vastaan tuli uusia tilanteita.

Antoisaa kesätöistä teki varsinkin se, että joka työpäivä näki todella työnsä merkityksen, kun jopa kymmenien tuhansien eurojen arvoinen, monen tuhannen litran liuos toisensa perään valmistui ja siirtyi pakkaukseen. Pakkaamon puolella on seitsemän erilaista linjaa, joissa joko kannut tai puollot täytetään, ja sieltä löytyy kesätyöntekijöitä sekä koneiden kunnossapidosta että pakkauslinjalta. Siellä työskentelin itsekin ensimmäisen kesäni.

Tehdas Turussa on aika pieni, joten kaikki työkaverit oppii tuntemaan ja ilmapiiri on hyväntuulinen ja rento. Kokonsa ansiosta omien töiden ohella pääsee myös näkemään koko tuotantoketjun raaka-aineiden vastaanotosta, tuotannosta ja laadunvalvonnasta siihen, kuinka valmiit tuotteet lähetetään varaston kautta asiakkaille.

Kesät Kiillolla ovat olleet hyvää vastapainoa opiskeluille. Mielestäni tulevaisuuden insinööreille käytännön näkemys tuotannosta ja sen vaatimuksista on olennainen. Se varmistaa, että tuotantoa optimoidessa tai uudistaessa säilyy konkreettiset lainalaisuudet mielessä eikä siellä työskentelevien ihmisten merkitys pääse unohtumaan.

Mukavaa loppukesää ja syksyn alkua kaikille!

Terveisin,

Hilla Pitkänen