Hyppää sisältöön

Maailman vesipäivä muistuttaa puhtaan veden tärkeydestä

YK:n Vesipäivän tarkoitus on lisätä tietoa etenkin vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Vesipäivä muistuttaa myös puhtaan veden tärkeydestä. Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen oikeus. Puhtaan veden yhteydessä puhutaan sanitaation, viemäröinnin, hygieenisten käymälöiden ja yleisen puhtauden merkityksestä osana maailmanlaajuista kehitystä ja hyvinvointia. Kehittämällä sanitaatiota päästään tehokkaammin eroon köyhyydestä, sairauksista ja vähennetään erityisesti lapsikuolleisuutta.

Puhdas vesi on elämän perusedellytys ja välttämätöntä maataloudelle ja teollisuudelle. Alle prosentti kaikista vesivaroista on kasvavan väestön käytettävissä. 

Kemian avulla voimme puhdistaa vettä ja tehdä merivedestä juomakelpoista. Kemianteollisuutta tarvitaan myös jätevesien ja teollisuuden prosessivesien uudelleenkierrättämiseen.

Suomessa on huippuluokan vesiosaamistaExel Composites valmistaa vedenpuhdistamoihin komponentteja, jotka mahdollistavat entistä suurempien vesi- ja jätevesimäärien käsittelyn eri puolilla maailmaa. Kemira varmistaa, että jäteveden käsittelyn jälkeen vesi palaa vesistöön yhtä laadukkaana tai jopa parempilaatuisena. Pipelifen harmaavesisuodatin pystyy käsittelemään jopa 500 litraa talous- ja pesuvettä vuorokaudessa. Vesikaivohuolto Vipe Oy huoltaa kaivoja, joita esimerkiksi Suomessa käyttää arviolta miljoona ihmistä. 

YK:n vesipäivän kotisivu.