Hyppää sisältöön

Hyvää valon päivää!

16.5. vietetään kansainvälistä valon päivää. Kemiaan perustuvalla teknologialla on ollut merkittävä rooli led-valoissa käytettyjen fosforikerrosten kehittämisessä.

Kansainvälinen valon päivä asetettiin Unescon yleiskokouksessa vuonna 2017.  Valon päivä on myös jatkoa vuonna 2015 vietetylle kansainväliselle valon vuodelle.

Led-valaistus perustuu sinisiin ledeihin. Kun valoa säteilevän puolijohdekomponentit päällystetään keltaisella ja punaisella fosforikerroksella, saadaan valkoista valoa.Markkinat valanneissa led-valoissa kemia on ratkaiseva tekijä juuri fosforikerrosten kehittämisessä. Lue led-valojen kehittämisestä Aalto-yliopistossa Kemia – osa hyvää elämää -osiossa. 

Millennium-teknologiapalkinto on joka toinen vuosi jaettava suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämän laatua parantavan teknologian kehittäjille. Miljoonan euron palkinto myönnettiin vuonna 2006 sinisen ja valkoisen led-valon kehittäjälle, japanilaiselle Shūji Nakamuralle. Hänen kehittämilleen kirkkaille siniselle, vihreälle ja valkoiselle led-valoille ja siniselle laservalolle voidaan löytää useita sovellusaloja esimerkiksi tiedonsiirrossa ja veden puhdistuksessa.