Tavoitteena hiilineutraali kemianteollisuus

Kemianteollisuus teki vuoden 2019 alussa rohkean päätöksen. Tavoittelemme alan hiilineutraalisuutta Suomessa vuoteen 2045 mennessä. 

Kemianteollisuuden yritykset pyrkivät kohti hiilineutraalisuutta sekä hiilijalanjälkeä pienentämällä että hiilikädenjälkeä kasvattamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa oman toiminnan hiilijalanjäljen eli kasvihuonekaasupäästöjen pienentämistä. Se tarkoittaa myös hiilikädenjäljen kasvattamista asiakkaiden päästöjä pienentävillä tuotteilla ja ratkaisuilla. Tässä uusilla raaka-aineilla, teknologioilla, investoinneilla, osaajilla ja kiertotaloudella on merkittävä rooli.

Selvitämme nyt, miten pääsemme tavoitteeseemme. Osa työtä on selvitys tarvittavista teknologioista. Selvitys on kaksivaiheinen. Vaihe 1 sisältää kattavan analyysin Suomen kemianteollisuuden lähtötilanteesta ja erilaisista mahdollisista teknologioista päästöjen vähentämiseen. Työ on rakennettu neljän eri skenaarion ympärille. Niillä viitoitetaan tietä kohti vähäpäästöisempää tulevaisuutta. Skenaarioissa on tarkasteltu mm. energiantarpeita, teknologisten ratkaisujen kypsyyttä ja kannattavuutta sekä investointitarpeita.  

Työ jatkuu keväällä 2020 vaiheella 2. Mukaan skenaarioihin otetaan energia- ja prosessipäästöjen lisäksi kemianteollisuuden raaka-ainevirrat ja niiden hiilijalanjälki. Samalla selvitetään Suomen kemianteollisuuden tuotteiden kädenjälkeä, eli tuotteen, prosessin tai palvelun ilmastohyötyjä käyttäjälle, sekä vientipotentiaalia. Lopputuloksena luodaan yhdessä jäsenyritysten kanssa työkalupakki päästöjen vähentämiseksi. Tästä voit lukea lisää teknologiaselvityksen vaiheista 1 ja 2. 

Hiilineutraali kemia 2045 -tavoite on osa kemianteollisuuden omaehtoista Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa, jolla on tehty vastuullisuustyötä suomalaisissa kemian yrityksissä lähes 30 vuotta. Täältä voit lukea esimerkkitarinoita siitä, mitä yrityksissä on jo tehty hiilineutraalisuustavoitteen eteen. 

Katso Hiilineutraali kemianteollisuus 2045 -tavoitteen esittely tästä (PDF).

Lisätietoa

Teknologiaselvitys vaihe 1 (tiivistelmä)

Hiilineutraali kemia 2045 -teknologiaselvitys lyhyesti

Hiilineutraali kemia -juttusarja

 

Rasmus Pinomaa
Asiantuntija
Hiilineutraali kemia 2045, energia-, ilmasto- ja resurssitehokkuus, Energiavaliokunta

+358 40 586 3705

rasmus.pinomaa­@kemianteollisuus.fi

@PinomaaRasmus

Katso myös
Kannanotot | 24.03.2020

Kemianteollisuuden lausunto: Päästökauppaa koskevat valtiontuen suuntaviivat vuoden 2020 jälkeen

Uutiset | 12.03.2020

Neste tavoittelee hiilineutraalia tuotantoa vuoteen 2035 mennessä

Uutiset | 04.03.2020

Hiilidioksidia kemianteollisuuden raaka-aineeksi

Uutiset | 11.02.2020

Kemira tavoittelee hiilineutraaliutta 2045 mennessä