Tavoitteena hiilineutraali kemianteollisuus

Tavoitteenamme on alan hiilineutraalisuus Suomessa vuoteen 2045 mennessä. 

Kemianteollisuuden yritykset pyrkivät kohti hiilineutraalisuutta sekä hiilijalanjälkeä pienentämällä että hiilikädenjälkeä kasvattamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa oman toiminnan hiilijalanjäljen eli kasvihuonekaasupäästöjen pienentämistä. Se tarkoittaa myös hiilikädenjäljen kasvattamista asiakkaiden päästöjä pienentävillä tuotteilla ja ratkaisuilla. Tässä uusilla raaka-aineilla, teknologioilla, investoinneilla, osaajilla ja kiertotaloudella on merkittävä rooli.

Tavoite on kunnianhimoinen. Suomi tähtää hiilineutraaliksi vuonna 2035 ja hiilinegatiiviseksi pian sen jälkeen. Hallitusohjelman mukaan yhteistyössä alan toimijoiden kanssa laaditaan toimialakohtaiset tiekartat vähähiilisyyteen, kemianteollisuuden tiekartta valmistui kesäkuussa 2020. Kemianteollisuus ottaa haasteen tosissaan. Ilman kemiaa ilmastonmuutosta ei ratkaista. 

2045 on lähempänä kuin kuvitellaan

Seuraavat kymmenen vuotta määrittävät, toteutuuko tavoite hiilineutraalisuudesta 2045. Näiden vuosien aikana tehdään innovaatiot ja päätökset investoinneista, jotka voivat mahdollistaa tavoitteen toteutumisen. 

25 vuotta on lyhyempi aika kuin uskotaan. Se vastaa vain yhtä investointisykliä, kahta innovaatiosykliä tai viittä huoltosykliä. Karkeasti, kuluvien kymmenen vuoden aikana pitäisi siis luoda ratkaisut, jotka seuraavan kymmenen vuoden aikana kiihdytetään täyteen potentiaaliinsa, koska energiaintensiivisessä teollisuudessa päästövähennykset näkyvät viiveellä.

 

Mitä tavoitteen onnistuminen edellyttää?

Tavoitteeseen pääseminen edellyttää, että kolme asiaa on kunnossa:

  1. Tarvitsemme päästötöntä, toimitusvarmaa ja hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa. Tarvitsemme sitä paljon.
  2. On ratkaisevaa, että lupaaviksi todetut innovaatiot saadaan käyttöön ja skaalataan täyteen vientipotentiaaliinsa. Tämä edellyttää innovaatiorahoitusta erityisesti pilotointi- ja demonstrointihankkeisiin.
  3. Tarvitsemme osaajia, jotka kehittävät ja luovat uusia ratkaisuja. Näitä kykyjä emme löydä pelkästään Suomesta, vaan tarvitsemme myös kansainvälisiä huippuja.

Mitä yrityksissä on tehty?

Hiilineutraali kemia -tavoite on osa kemianteollisuuden omaehtoista Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa, jolla on tehty vastuullisuustyötä suomalaisissa kemian yrityksissä lähes 30 vuotta. Täältä voit lukea esimerkkitarinoita siitä, mitä yrityksissä on jo tehty hiilineutraalisuustavoitteen eteen. 

 

Lisätietoa

Hiilineutraali kemia -juttusarja

Hiilineutraali kemianteollisuus -tavoitteen esittely (PPT).

 

Katso myös
Blogit | 06.09.2021

Sami Nikander: Tuleeko luvituksesta hiilineutraalisuuden jarru?

Uutiset | 28.06.2021

Nesteellä vastuullisuusajattelu kulkee läpi henkilöstön

Uutiset | 19.05.2021

Kiilto mukana 4H-järjestön Taimiteossa: nuorille kesätöitä, Suomeen hiilinieluja

Uutiset | 12.05.2021

Cap the Carbon! - Kemianteollisuuden Hiili haltuun!-kirjanen nyt myös englanniksi