Nesteen ensimmäinen nesteytetyn muovijätteen teollisen mittakaavan koeajo Suomessa onnistuneesti päätökseen

Uutiset | 21.12.2020

Nesteen tavoitteena on prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia vuodesta 2030 lähtien. Neste on prosessoinut syksyn aikana onnistuneesti 400 tonnia nesteytettyä jätemuovia jalostamossaan Suomessa.

Neste aikoo käyttää nesteytettyä jätemuovia raaka-aineena perinteisessä öljynjalostuksessa ja jalostaa siitä korkealaatuista, olemassaoleviin tuotantoprosesseihin soveltuvaa "drop-in" raaka-ainetta uusien muovien tuotantoa varten.

Neste prosessoi tänä syksynä onnistuneesti 400 tonnia nesteytettyä jätemuovia jalostamossaan Suomessa. Määrä vastaa 20 000 keskiverto-EU-kansalaisen vuosittain tuottamaa muovijätteen määrää (laskelma perustuu Eurostatin lukuihin). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Neste prosessoi nesteytettyä jätemuovia teollisessa mittakaavassa. Ajon aikana pakkaus- ja sekajätemuoveista jalostettiin korkealaatuisia raaka-aineita petrokemian teollisuuden käyttöön, esimerkiksi uusien muovien tuotantoon.

Ennen koeajoa Neste teki laajoja tutkimuksia ja laboratoriotestejä ja suoritti kattavia analyysejä tuotantoyksiköistä ja -prosesseista varmistaakseen yhtiölle uuden kierrätetyn raaka-aineen soveltuvuuden ja käsittelyn turvallisuuden.

Koeajo on merkittävä virstanpylväs suhteessa Nesteen strategisiin tavoitteisiin edistää kiertotaloutta ja korvata raakaöljyn käyttöä omissa jalostamoissaan. Nesteen tavoite on prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia vuodesta 2030 lähtien. Neste valmistautuu parhaillaan seuraaviin, vuodelle 2021 suunniteltuihin ajoihin Porvoon öljynjalostamolla. 

Lue lisää Nesteen tiedotteessa. 

Katso myös
Blogit | 13.01.2021

Pia Vilenius: Kiertotalouden edistämiseksi tarvitaan yhteistyötä ja osaamista

Tiedotteet | 15.12.2020

Kinkkutempun keräys alkaa perjantaina – Näin helposti kierrätät joulun paistinrasvat

Uutiset | 08.12.2020

Sopimus kalvomuovien keräyksestä ja kierrätysmateriaalien käytöstä vauhdittaa rakentamisen kiertotaloutta

Uutiset | 04.12.2020

Reilu Teko-säkkikeräys uuteen ennätykseen - 779 000 kiloa muovia uusiokäyttöön

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna