Hyppää sisältöön

Nesteen ensimmäinen nesteytetyn muovijätteen teollisen mittakaavan koeajo Suomessa onnistuneesti päätökseen

Nesteen tavoitteena on prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia vuodesta 2030 lähtien. Neste on prosessoinut syksyn aikana onnistuneesti 400 tonnia nesteytettyä jätemuovia jalostamossaan Suomessa.

Neste aikoo käyttää nesteytettyä jätemuovia raaka-aineena perinteisessä öljynjalostuksessa ja jalostaa siitä korkealaatuista, olemassaoleviin tuotantoprosesseihin soveltuvaa ”drop-in” raaka-ainetta uusien muovien tuotantoa varten.

Neste prosessoi tänä syksynä onnistuneesti 400 tonnia nesteytettyä jätemuovia jalostamossaan Suomessa. Määrä vastaa 20 000 keskiverto-EU-kansalaisen vuosittain tuottamaa muovijätteen määrää (laskelma perustuu Eurostatin lukuihin). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Neste prosessoi nesteytettyä jätemuovia teollisessa mittakaavassa. Ajon aikana pakkaus- ja sekajätemuoveista jalostettiin korkealaatuisia raaka-aineita petrokemian teollisuuden käyttöön, esimerkiksi uusien muovien tuotantoon.

Ennen koeajoa Neste teki laajoja tutkimuksia ja laboratoriotestejä ja suoritti kattavia analyysejä tuotantoyksiköistä ja -prosesseista varmistaakseen yhtiölle uuden kierrätetyn raaka-aineen soveltuvuuden ja käsittelyn turvallisuuden.

Koeajo on merkittävä virstanpylväs suhteessa Nesteen strategisiin tavoitteisiin edistää kiertotaloutta ja korvata raakaöljyn käyttöä omissa jalostamoissaan. Nesteen tavoite on prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia vuodesta 2030 lähtien. Neste valmistautuu parhaillaan seuraaviin, vuodelle 2021 suunniteltuihin ajoihin Porvoon öljynjalostamolla. 

Lue lisää Nesteen tiedotteessa.