Hyppää sisältöön

Kemianteollisuudesta lisää tulevaisuuden ratkaisuja: Kemira investoi uusiutuvien materiaalien tuotantolaitokseen

Kemiran tavoitteena on olla alan johtava uusiutuvien materiaalien tuottaja. Uusi tuotantolaitos otetaan käyttöön loppuvuodesta 2024.

Kaksi kemian alan suuryritystä on uutisoinut jouluviikolla merkittävistä investoinneista uusiutuviin ja kiertotalousratkaisuihin. Kemira kertoo aloittavansa uusiutuvien materiaalien tuotannon ensimmäistä kertaa teollisessa mittakaavassa ja Neste aikoo muuttaa Porvoon jalostamonsa uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen jalostamoksi.

Kemira on tehnyt yhteistyötä IFF:n (International Flavors & Fragrances) kanssa kehittääkseen biopolymeereja sokerista vaihtoehdoksi synteettisille polymeereille. IFF:n kehittämä tuotantoteknologia (Designed Enzymatic Polymerization DEB) perustuu uudenlaiseen bioteknologiaprosessiin, joka mahdollistaa uusiutuvien polymeerien tuotannon entsyymien avulla.

– Olemme todella ylpeitä Kemiran investoinnista uusiutuvien materiaalien tuotantoon. Tämä on hieno esimerkki kemian alan kyvystä kehittää ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Polymeereja löytyy lukuisista arkisista tuotteista, mm. pakkausmateriaaleista, ja yhteistyö on keskittynyt uudenlaisten uusiutuvien tuotteiden kehittämiseen sellu-, pakkaus- ja kartonkisovelluksissa, sekä teollisessa ja kunnallisessa vedenkäsittelyssä.

– Innovatiivinen tuotantoteknologia mahdollistaa erittäin suorituskykyisten ja uusiutuvien, helpommin kierrätettävien ja biohajoavien biopolymeerien tuotannon. Haluamme tuoda uusia teollisesti skaalautuvia vaihtoehtoja fossiilipohjaisille tuotteille, tinkimättä tuotteiden tehokkuudesta ja kilpailukyvystä, sanoo Sampo Lahtinen, Kemiran SVP Growth Accelerator.

Ensi vuonna avattava tuotantolaitos integroidaan Chemigate -konserniin kuuluvan Finnamyl Oy:n biojalostamoon Kokemäellä. Chemigate on osa Berner-konsernia.