Valokuva: Measur Oy

Measur : Helpotusta analyysipalveluiden saatavuuteen

Kemistit Teemu Myllymäki ja Kalle Lagerblom oivalsivat, että yliopistojen tutkimuslaitteiden käyttöasteessa on parannettavaa. Kalliit laitteet saattavat kerätä pölyä samaan aikaan kun yritykset miettivät, missä näytteitä voi mitata. Näin syntyi uusi startup-yritys Measur Oy.

Helsinkiläisen Measurin liikeidea syntyi tutkijoiden Teemu Myllymäen ja Kalle Lagerblomin käytännöllisestä ongelmasta.

- Tutkimusta tehdessä yliopistoissa käytetään paljon kalliita laitteita analyysien tekemiseen. Yksittäisen mittauksen tekeminen voi kuitenkin olla hyvinkin nopeaa ja käyttöasteet pieniä. Huomasimme, että on tarjontaa laitteista ja kysyntää analyysipalveluille, mutta asiakkaat ja palveluntarjoavat eivät pääse yhteyteen. On laitteita, jotka keräävät pölyä samaan aikaan kun niitä kipeästi tarvittaisiin – vain siksi, että ei tiedetä niiden olemassaolosta. Näimme tässä mahdollisuuden tehostamiselle, sanoo Measurin perustaja ja toimitusjohtaja Teemu Myllymäki.

- Yhdistämme yliopistojen mittauspalvelut ja kaupalliset analyysipalvelut yhden palvelun sisälle niin, että asiakas saa aina kohtuuhintaiset analyysit yhdestä paikasta. Vuokraamme yliopistoilta laitekapasiteettia, jolla tutkijamme suorittavat asiakkaille tapauskohtaisesti räätälöityjä analyysejä. Valitsemme tapauskohtaisesti parhaan menetelmän asiakkaan näytteiden mittaamiseksi. Akkreditoituja menetelmiä vaativat näytteet mitataan aina alihankkijoillamme, kun taas tutkimusta tukevat analyysit suoritetaan joko yliopistoilla tai alihankkijoilla, sanoo Myllymäki.

Measurin tiimissä on tohtoreita ja kauppatieteilijöitä. Teemu ja Kalle valmistuivat Helsingin yliopistosta orgaanisen kemian maistereiksi vuonna 2014. Kalle valmistui filosofian tohtoriksi kesällä 2018 Helsingin yliopiston kemian laitokselta ja Teemu valmistuu Aalto-yliopistosta tekniikan tohtoriksi teknilliseltä fysiikalta, mahdollisesti vielä vuoden 2018 aikana. Lisäksi tiimissä on kaksi kaupallisen koulutuksen saanutta kokenutta yrittäjää.

Aina ei tarvita omaa laitetta, koska mittausten ulkoistamista on helpotettu.

- Oman laitteen omistamisessa on hyvät ja huonot puolensa. Omat laitteet sitovat pääomaa, niitä joutuu huoltamaan ja niiden käyttöön pitää kouluttaa henkilöstöä. Mittausten tekeminen myös sitoo henkilöt pois muista, mahdollisesti tuottavammista töistä. Toisaalta mittauksen tekeminen omalla laitteella on helppoa ja nopeaa. Joskus on järkevintä ostaa oma laite, joskus pelkkä analyysipalvelu.

Teemu Myllymäki näkee tohtorikoulutuksessa ja yrittäjyydessä paljon samaa.

- Molemmissa täytyy olla proaktiivinen, johtaa omaa työskentelyä, asettaa tavoitteita ja keskittyä edistymisen kannalta tärkeisiin asioihin. Myös tietynlainen epävarmuus on molemmissa läsnä.

Tänä syksynä Measur on saanut paljon uusia asiakkaita.

- Liiketoimintamme kasvaa kuukaudesta toiseen. Jos kasvu pysyy samana, rekrytoimme nopeasti uusia työntekijöitä.

 

Teksti:


Terveys ja hyvinvointi

Terveys ja hyvinvointi

Kemia - Osa hyvää elämää -sarjassa esitellään suomalaisyritysten ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin. Kemian avulla voimme löytää tautien syyt ja luoda uusia lääkkeitä ja hoitoja.