Hyppää sisältöön

CH-Bioforce: Puusta kaikki arvokas talteen

CH-Bioforce kehitti biojalostamon, jossa puun osat voidaan erottaa tehokkaasti toisistaan ja hyödyntää vaikkapa öljyä säästävien biomuovien valmistukseen.

Puussa on paljon arvokkaita ainesosia, mutta metsäteollisuus ei pysty erottelemaan niitä tehokkaasti toisistaan. Tämän ongelman ratkaisuun pohjautuu vuonna 2016 perustetun CH-Bioforce Oy:n liikeidea.

Kaikki lähti liikkeelle Paraisilla sijaitsevasta autotallista, jossa tutkijat Nicholas Lax, Sebastian von Schoultz ja Lari Vähäsalo rakensivat pienen reaktorin ja testasivat erilaisia tapoja erottaa sahanpurusta hemiselluloosa.

”Heti ensimmäisistä testeistä lähtien huomasimme, että olimme löytäneet jotain erinomaista. Uuttotulokset olivat merkittävästi parempia kuin muilla menetelmillä”, Lari Vähäsalo sanoo.

Prosessi on nyt kehitetty pisteeseen, jossa biomassan kaikki pääjakeet voidaan erottaa toisistaan energiatehokkaasti teollisessa mittakaavassa.

Hemiselluloosasta saadaan biomuovia vaikkapa elintarvikepakkauksiin. Ympäristöystävällisesti ilman rikkiä erotettu ligniini soveltuu puolestaan liiman tai lämpöeristeen raaka-aineeksi. Liukoselluloosasta voidaan tehdä vaatteita tai makkarankuoria.

”Ilman vuosien opiskelua ja syvää käytännön osaamista biomassakemiasta koko hommasta ei olisi tullut mitään. Olemme joutuneet haastamaan lähes kaiken vallitsevan ymmärryksen siitä, miten puu pysyy kasassa.”

CH-Bioforcella on Raision Smart Chemistry Parkin alueella kaksi laboratoriota, joissa on eri kokoisia koereaktoreita. Sieltä löytyy myös pilottilaitos, jossa voidaan käsitellä puuta 1000 kiloon saakka.

”Toiveemme on, että tulevaisuudessa teknologiamme on pohjana maailman ensimmäiselle täydelliselle biojalostamolle, jossa biomassan kaikki jakeet erotellaan ja jalostetaan korvaamaan esimerkiksi raakaöljystä valmistettuja muoveja.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: CH-Bioforce