Hyppää sisältöön

Maria Leino: Kesätyö Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimossa

Oluen valmistus ja analysointi on jo pitkään ollut mielestäni todella mielenkiintoista sen monien eri aspektien ja makukomponentteihin liittyvän monimutkaisuuden takia. Keväällä kesätyö- ja harjoittelupaikkojen hakujen auetessa päätin hakea vain paikkoihin, jotka kiinnostivat vain täysin 110 %:sesti! Ei mitään aivotonta hakua jokaiseen kemian labraan ja prosessin hoitoon vaan ihan tosissaan itselleni mielenkiintoisiin hommiin!

Joten loppujen lopuksi hain vain kahta paikkaa ja näistä kahdesta Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimo valikoitui omakseni! LWT on omalla kohdallani todellinen unelmatyöpaikka ja alkuun olikin hieman vaikea uskoa, että olin näin mahtavan paikan onnistunut saamaan: töistä on melkeinpä vaikea lähteä kotiin kun haluaisi jäädä ”vielä hetkeksi” seuraamaan mitä tapahtuu, miten onnistuttiin ja vielä yhden pikku jutun tekemään.   

Oluen paneminen ei kuulosta kovinkaan perinteiseltä kemianteollisuuden työpaikalta, mutta työssä tulee päivittäin käytettyä biokemian, termofysiikan ja analyyttisen kemian opetuksia. Työhöni kuuluu oluen valmistus maltaista pakkausvalmiuteen asti, sen analysointi, oluen siirrot ja suodatukset, keittämön ja tankkien pesut sekä näytteenotto. Valmistusprosessi on todella monimutkainen ja samalla tarkka, joten työhön oppiminen vie oman aikansa. Valmistusmenetelmää validoidaan jatkuvasti ja prosessia hiotaan timanttiinsa, jotta lasiin saataisiin mahdollisimman täydellisyyttä hipovaa tuotetta. Työn selkeimpiä kohokohtia on se, kun itse valmistamasi satsi olutta on päässyt pakkausvalmiuteen asti ja maun lisäksi tuotteen kaikki lukuarvot osuvat täydellisesti kohdilleen.

Makuprofiili on tärkeä osa lopullisen tuotteen laatua ja siihen vaikuttaa laaja kirjo kemiallisia yhdisteitä prosessin eri vaiheissa. Tärkeimpiä oppeja mitä olen työssäni tähän mennessä kerännyt, on varmasti virhemakujen tunnistaminen oluesta. Virhemaku jo itsessään kertoo virheestä, mutta maun tunnistaminen auttaa virheen jäljittämisessä ja mahdollistaa kyseisten virheiden ehkäisemisen jatkossa. LWT järjestää prosessissa toimiville työntekijöille virhemakukoulutuksia, joissa maistetaan yleensä sokkona kolmesta viiteen eri virhemakua ja puhdasta tuotetta.  Koulutus on aivan korvaamatonta oppia, sillä virhemakuja pääsee kuitenkin niin harvoin tunnistamaan.

Haastavinta työssä on varmaankin ollut suhteuttaa oma ajatusmaailmansa labrojen muutamista mikrolitroista kymmeniin tuhansiin litroihin. Siirrettävät olutmäärät ovatkin välillä todella suuria ja siirrot itsessään saattavat kestää useamman tunnin. Haastavien työviikkojen lomassa on kuitenkin mukava välillä rentoutua työporukassakin, kun tehtaan puolesta on järjestetty muun muassa viikonloppuohjelmaa läheisellä rantasaunalla.

Pakko vielä myöntää, että tässä työssä olen kyllä ihan onneni kukkuloilla! Se tuntuu vähän hölmöltä, mutta yritän kovasti totutella ajatukseen. Kannatti näköjään hakea vain paikkoihin, joihin ihan tosissaan halusi töihin, sillä sinne saattaa päästä!

Maria Leino

Olen toisen vuoden prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopiskelija Turun ammattikorkeakoulusta ja kesän 2016 työskentelen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimossa panimotyöntekijänä.