Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto

Kemian innovaatioita - uusia tuotteita ja palveluita - tarvitaan maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseen ja hyvinvoinnin tuottamiseen. Kemianteollisuus palkitsee alan toimijoita joka toinen vuosi jaettavalla innovaatiopalkinnolla. Keväällä 2022 jaettavan innovaatiopalkinnon palkintosumma on nostettu 30 000 euroon aiemmasta 20 000 eurosta.

Palkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa toimivia tutkimus -ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen. Haemme suuria ja pieniä innovaatioita, joilla on merkitystä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin sekä ihmisten arkipäivässä että teollisissa tuotantoprosesseissa.

Kyse voi olla esimerkiksi uusista kemiallisista kustannustehokkaammista prosesseista, joilla tuotetaan esim. ympäristöystävällisempiä tuotteita tai uudesta tavasta yhdistää erilaisia teknologioita. Usein pienikin muutos tuotantotavoissa, voi säästää sekä luontoa että kustannuksia ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. 

Ketkä voivat hakea?

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa toimivat kemianalan tai sen lähitieteiden edustajat, jotka toimivat yrityksissä, yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa tai alan oppilaitoksissa. Pelkkä korkealuokkainen tutkimus ei riitä palkinnon perusteeksi, vaan haemme keksintöjä tai oivalluksia, joilla on kaupallista potentiaalia. Palkinnon valintakriteereinä ovat lisäksi mm. yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä kemian ja sen lähitieteiden rooli. Palkintoehdotuksen tulee myös noudattaa kestävän kehityksen periaatteita.

Myös kemian lähitieteiden, kuten biotekniikan ja nanotieteiden edustajat voivat hakea palkintoa. Yhteensä 30 000 euron suuruista palkintoa voi hakea yksittäinen henkilö tai ryhmä.  

Hakuohjeet

Innovaatiopalkintoa haetaan täyttämällä tämä hakulomake ja palauttamalla se osoitteeseen innovaatiopalkinto@kemianteollisuus.fi. Haku on auki 18.2.2022 asti. Innovaatiopalkinnon voittaja(t) julkaistaan keväällä 2022. 

Instructions in English can be found here.  

Lisätietoa

Kilpailun säännöt (pdf)

Voittaja 2020

Darolutamidi — lääke kastraatioresistentin eturauhassyövän hoitoon (Orion Pharma).

Lue tiedotteemme voittajasta tästä. 

Finalistit 2020

Menetelmä mineraalijätteen hyödyntämiseen geopolymeerien raaka-aineena (Keko geopolymeerit Oy, Oulun yliopisto)

Permuurahaishappo — ympäristöystävällinen desinfiointiaine vedenkäsittelyyn (Kemira Oyj)

NANOLEC — uudenlainen menetelmä syövän varhaisen vaiheen tunnistamiseen (NANOLEC-työryhmä, Turun yliopisto)

 

Carmela Kantor-Aaltonen
Johtava asiantuntija, Innovaatiot
Innovaatiojärjestelmä, tiedepolitiikka, innovaatiovaliokunta

+358 50 4045 166

carmela.kantor-aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@carmela_kantor