Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinto

Kemian innovaatioita - uusia tuotteita ja palveluita - tarvitaan maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseen ja hyvinvoinnin tuottamiseen. Kemianteollisuus palkitsee alan toimijoita joka toinen vuosi jaettavalla, 20 000 euron suuruisella Innovaatiopalkinnolla. 

Palkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa toimivia tutkimus -ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen. Haemme suuria ja pieniä innovaatioita, joilla on merkitystä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin sekä ihmisten arkipäivässä että teollisissa tuotantoprosesseissa.

Kyse voi olla esimerkiksi uusista kemiallisista kustannustehokkaammista prosesseista, joilla tuotetaan esim. ympäristöystävällisempiä tuotteita tai uudesta tavasta yhdistää erilaisia teknologioita. Usein pienikin muutos tuotantotavoissa, voi säästää sekä luontoa että kustannuksia ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ketkä voivat hakea?

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa toimivat kemianalan tai sen lähitieteiden edustajat, jotka toimivat yrityksissä, yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa tai alan oppilaitoksissa. Pelkkä korkealuokkainen tutkimus ei riitä palkinnon perusteeksi, vaan haemme keksintöjä tai oivalluksia, joilla on kaupallista potentiaalia.

Myös kemian lähitieteiden, kuten biotekniikan ja nanotieteiden edustajat voivat hakea palkintoa. 20 000 euron suuruista palkintoa voi hakea yksittäinen henkilö tai ryhmä.  

Miten haen?

Vuoden 2018 palkinnon hakuaika päättyi 16.2.2018.

Vuoden 2018 voittajat ja finalistit 

Kemianteollisuuden vuoden 2018 Innovaatiopalkinnon voittajat ovat Forchemin ja Hankkijan mäntyöljystä jalostettava rehuaine Progres® ja Herantis Pharman ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin työryhmän CDNF-proteiinihoito Parkinsonin tautiin. Näiden lisäksi kaksi finalistien joukossa olivat ruoan tuottaminen sähköstä ja hiilidioksidista (Neo-Carbon Food) sekä pikatesti neuroborrelioosin toteamiseen (Reagena Oy). Palkinto jaettiin Kemianteollisuus ry:n Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa Helsingissä 17.4.2018

Lisätietoa

Kilpailun säännöt (pdf)

Carmela Kantor-Aaltonen
Johtava asiantuntija, Innovaatiot

+358 50 4045 166

carmela.kantor-aaltonen­@kemianteollisuus.fi