Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon voitto Åbo Akademin tutkimusryhmälle ja UPM:lle

Kemianteollisuuden vuoden 2016 Innovaatiopalkinnon voittajia ovat Åbo Akademin tutkijaryhmän kehittämät uuden sukupolven ympäristöystävälliset ja halogeenivapaat palonestoaineet sekä UPM:n GrowDex® -nanoselluloosahydrogeeli. Palkinto jaettiin Kemianteollisuus ry:n Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa Helsingissä 28.4.2016.

Kemianteollisuus palkitsee alan toimijoita joka toinen vuosi jaettavalla, 20 000 euron suuruisella Innovaatiopalkinnolla. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa toimivia tutkimus- ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen. Haussa on keksintöjä ja innovaatioita, joilla on merkitystä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin sekä arkipäivässä että teollisissa tuotantoprosesseissa. Voittajan valitsee Kemianteollisuus ry:n Tieteellinen neuvottelukunta.

UPM on lähtenyt rohkeasti uudistumaan täysin toisenlaiselle toimialueelle ja on kehittänyt poikkitieteellisellä yhteistyöllä jo kaupallistetun puupohjaisen GrowDex® -nanoselluloosahydrogeelin soluviljelyyn ja lääketutkimukseen. Soluviljelyalustoille, jotka eivät sisällä eläin- tai ihmisperäistä materiaalia on tulevaisuudessa suuri markkinapotentiaali.

Åbo Akademin Kemiantekniikan laitoksen tutkimusryhmä on kehittänyt uuden sukupolven tehokkaita, ympäristöystävällisiä ja halogeenivapaita palonestoaineita. Aineita on testattu teollisuudessa ja tuotteet on optimoitu yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Keksinnölle on tarvetta rakennus-, liikenne-, kuljetus-, vaatetus-, elektroniikka- sekä vaatetusaloilla, ja sen markkinapotentiaali on merkittävä.

”Kemianteollisuuden innovaatiokilpailun korkea taso kertoo kemian osaamisen monimuotoisuudesta ja luovuudesta. Kemia on globaalisti kasvava ala ja jatkuvasti kehittyvä luonnontiede, joka yhdistää eri aloja ja ihmisiä. Kemia on osa hyvää elämää”, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

Valokuvassa vasemmalta Åbo Akademin Teija Tirri, Melanie Aubert ja Carl-Eric Wilén, UPM:n Pia Nilsson, Helsingin yliopiston Marjo Yliperttula ja UPM:n Kari Luukko. Valokuva: Matti Matikainen

Katso lisää kilpailusta

Innovaatiopalkinnon finalistien esittelyvideo

Tieteellisen neuvottelukunnan jäsenet

 

Lisätietoja

Kemianteollisuus ry

Carmela Kantor-Aaltonen, johtava asiantuntija, Innovaatiot, Innovaatiopalkinnon valintaraadin sihteeri, carmela.kantor-aaltonen(at)kemianteollisuus.fi, puh. 050 4045 166

Susanna Aaltonen, johtaja, Vaikuttaminen, susanna.aaltonen(at)kemianteollisuus.fi, puh. 040 593 4221