Hyppää sisältöön

Vientiteollisuuden toimitusjohtajat Talouselämän Tebatissa: Olemme nyt tienhaarassa

Vientiteollisuuden – kemianteollisuuden, metsateollisuuden ja teknologiateollisuuden – toimitusjohtajat kirjoittavat yhteisessä mielipidekirjoituksessaan Talouselämän Tebatissa Suomen olevan koronakriisin vuoksi nyt tienhaarassa, jossa toinen tie vie kasvuun ja terveeseen talouteen. Toinen tie johtaa talouden supistumisen kautta hyvinvoinnin laskuun.

Talouselämän Tebatti-mielipidekirjoituksen ovat kirjoittaneet Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ja Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen. He kirjoittavat Suomen olevan nyt koronakriisin vuoksi tienhaarassa, jossa tehtävillä päätöksillä ratkeaa Suomen suunta. Toinen tie vie kasvuun ja terveeseen talouteen – toinen johtaa talouden supistumisen kautta hyvinvoinnin laskuun.

-Globaalit kriisit toisensa jälkeen ovat osoittaneet uusiutumisen olevan tehokkain selviytymis- ja kilpailukeino pelkän uudelleenrakentamisen sijaan. Tämän pitäisi selvästi näkyä myös EU:n rahankäytössä. Sekä monivuotinen rahoituskehys (2021–2027) että koronatukipaketti on suunnattava Euroopan kilpailukykyä aidosti vahvistaviin toimiin – korkealuokkaiseen osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan.

-Tarvitsemme myös entistä enemmän julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä sekä koronakriisin hoidossa että investointien riskien jaossa; uudet investoinnit ovat vahvinta taloutta elvyttävää eliksiiriä. 

Toimitusjohtajat muistuttavat iIlmastonmuutoksen vastaisen taistelun olevan valtava mahdollisuus sekä EU:lle että Suomelle. Miljardien eurojen “vihreään diiliin”kuuluvat investointialoitteet pitäisi saada käyntiin ripeästi.

– Fossiilisista päästöistä irtautuminen on otettava EU:n ilmastolain ykköstavoitteeksi ja kaikkien jäsenmaiden tulee omalta osaltaan pyrkiä hiilineutraaliuuteen vuoteen 2050 mennessä.

– Suomen viennistä noin 60 prosenttia suuntautuu EU:n alueelle. Siksi EU:n sisämarkkinoiden toimivuus onkin meille erityisen tärkeää. Se tarkoittaa kaupan esteiden poistamista, harmonisoimista sekä standardisointia. 

Moniin asiohin voi ja pitää vaikuttaa EU-tasolla. Paljon on myös omissa käsissämme.

– Omin toimin voimme olla sahaamatta omaa oksaamme ja tehdä esimerkiksi ne välttämättömät työmarkkinauudistukset, jotka ovat odottaneet tuloaan vuosikymmeniä.

Mielipidekirjoitus on kokonaan luettavissa Talouselämän kotisivulla.