Hyppää sisältöön

Kemianteollisuudessa on tarjolla kesätöitä haastavasta taloustilanteesta huolimatta 

Toimiala työllisti viime vuonna noin 4000 kesätyöntekijää.  

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Alaan kuuluu Suomessa öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuus, kemian perusteollisuus sekä kemian tuoteteollisuuden eri toimialat: lääketeollisuus, muovi- ja kumiteollisuus, kosmetiikka ja pesuaineet, maaliteollisuus, kenkä- ja nahkateollisuus, lasikeraaminen teollisuus, veneteollisuus sekä jalometalliala. Alan yrityksiä löytyy kaikkialta Suomesta, etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Kemianteollisuus on vakaa työllistäjä, alalla on noin 45 000 henkilöä töissä. 
 
Tavoitteenamme on luontopositiivinen ja hiilineutraali kemianteollisuus. Haluamme olla vastuullinen edelläkävijä, sekä aloitteellinen ja ratkaisukeskeinen toimija. Tämä näkyy muun muassa kunnianhimoisina hiilineutraalisuustavoitteina sekä panostuksina riskienhallintaan. Turvallisuuden ja hyvinvoinnin kehittäminen on tuottanut pitkällä aikavälillä merkittävää tulosta ja esimerkiksi poissaoloon johtaneet tapaturmat ovat vähentyneet neljäsosaan vuodesta 2000. Kemianteollisuudessa pidämme tärkeänä, että jokaisella on työpaikallaan turvallista työskennellä.  

Toimiala työllisti viime vuonna noin 4000 kesätyöntekijää – viesti jäsenyrityksistä tälle kesälle on, että kesätöitä pyritään tarjoamaan tänäkin vuonna monien yritysten haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Kemianteollisuudessa kesätöitä on tarjolla niin nuoremmille koululaisille kuin jo toimialalle mahdollisesti suuntautuville opiskelijoille. Opiskelija voi työskennellä kesätöissä esimerkiksi insinööriharjoittelijana, tuotteiden valmistajana, viestinnässä tai tuotekehityksessä. Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöntekijät ja TET-harjoittelijat voivat esimerkiksi kirjoittaa muistiinpanoja, avustaa viestinnässä sekä hakea tietoa asiantuntijoille.  

Kesätyöt ovat nuorelle tärkeä mahdollisuus oppia työelämätaitoja sekä saada positiivista kuvaa työelämästä. Missään muulla eivät nuoret ja yritykset kohtaa toisiaan niin aidosti kuin kesätöissä. Nuorten teot, ajatukset ja ideat tuovat uudenlaista, kaivattua virtaa ja osaamista kemianteollisuuden työpaikoille. Kemianteollisuus kehittyy ja uusiutuu jatkuvasti, ja esimerkiksi hiilineutraalisuustavoitteisiin pääseminen edellyttää uudenlaista osaamista. Digitalisaatio ja automatisaatio lisäävät osaamistarpeita jatkuvasti. Nuoret arvostavat työtä, jolla on merkitystä ja jolla muutetaan maailmaa paremmaksi. Sitä meillä on tarjolla.  

Toimialan työehtosopimusosapuolet ovat helpottaneet nuorten koululaisten palkkaamista jo vuosia Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmalla, josta on sovittu myös vuosiksi 2024 ja 2025.  Opiskelijoiden palkkaamista puolestaan on helpotettu muun muassa sopimalla erilliset palkkataulukot harjoittelijoita/kesätyöntekijöitä koskien. 

Kemianteollisuuden yritysten jo ilmoittamia kesätyöpaikkoja on kerätty tänne. Lisäksi tarkempia tietoja kunkin alueen kemianteollisuuden kesätyöpaikoista löytyy lähestymällä alueella olevia jäsenyrityksiämme.