Petri Pihko: Uusista työkaluista vauhtia lääkekehitykseen
Petri Pihko kehittää uudenlaisia työkaluja, joiden avulla esimerkiksi uusia lääkkeitä voidaan kehittää entistä nopeammin ja edullisemmin.
Kemiallisten reaktioiden vauhdittamiseen tarvitaan katalyyttejä, jotka ovat usein luonnosta löytyviä entsyymejä. Katalyyttejä voidaan valmistaa myös synteettisesti eli keinotekoisesti laboratoriossa, mutta niiden suunnitteluun tarvittavat työkalut ovat vielä kömpelöitä.
Tämä on keskeinen ongelma, johon Jyväskylän yliopiston kemian professori Petri Pihko tutkimusryhmineen etsii ratkaisuja.
”Tyypillinen entsyymi vauhdittaa reaktiota miljardikertaisesti, kun taas ihmisen tekemät katalyytit nopeuttavat reaktioita vain ehkä tuhatkertaisesti. Meillä on vielä paljon matkaa tehokkuuteen eli tässä kemia on vielä alkutekijöissään”, Pihko sanoo.
Pihkon tutkimus paikkaa aukkoja niin sanotuissa synteesimenetelmissä. Ne ovat kemistin rakennustyökaluja, joiden avulla voidaan valmistaa erilaisia molekyylejä.
”Kemiallisia reaktioita osataan kyllä tehdä, mutta niitä ei aina osata viedä haluttuun suuntaan halutulla nopeudella. Tähän tarvitaan uudenlaisia katalyyttejä.”
Uusien työkalujen avulla voidaan kehittää uusia lääkkeitä entistä nopeammin ja pienemmillä kustannuksilla. Pihkon mukaan hyvä esimerkki voisi olla uusien antibioottien tuotanto.
Pihko uskoo, että Jyväskylässä tehtävästä perustutkimuksesta voivat hyötyä tulevaisuudessa monet muutkin toimialat. Niitä ovat esimerkiksi teollisuudessa käytettävien hienokemikaalien sekä uusien biopolttoaineiden valmistajat.
Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen