Hyppää sisältöön

Ossi Pastinen: Bakteereista polttoainetta auton tankkiin

Ossi Pastinen kehittää ainutlaatuista valmistusmenetelmää, jossa kasvien, levien tai bakteerien biomassa muutetaan mikrobien avulla öljyksi. Siitä voidaan jalostaa huippulaatuista biopolttoainetta.

Ossi Pastinen on perehtynyt pitkän kemistin uransa aikana etenkin sokeriyhdisteisiin.

Jyväskylässä opiskellut ja bioprosessitekniikasta väitellyt tutkija työskentelee nyt Aalto-yliopistossa biokemian tutkimusryhmässä.

Tiimin kehittämässä prosessissa lignoselluloosan sisältämiä sokeriyhdisteitä muutetaan mikrobien avulla öljyksi, josta voidaan jalostaa edelleen uuden sukupolven korkealaatuisia biopolttoaineita.

Selluloosaa saadaan yhteyttävien kasvien, levien tai bakteerien tuottamasta biomassasta. Se sisältää sokeriyhdisteitä, jotka muutetaan monimutkaisessa kemiallisessa prosessissa öljyksi. Tähän tarvitaan mikrobien – bakteerien, hiivojen tai homeiden – apua.

Tutkimus keskittyy täysin uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön. Esimerkiksi energiakasveista tai levistä saatavan biomassan ohella tuotantoon soveltuvat myös erilaiset jätteet.

”Ajoitus on erinomainen. Markkinoille tarvitaan nyt kipeästi biopolttoaineita, joiden valmistukseen käytetään muita kuin elintarvikkeiden raaka-aineita”, Pastinen huomauttaa.

Aalto-yliopisto on kehittänyt mikrobiöljyä Neste Oilin kanssa vuodesta 2007 lähtien. Tutkimushanke on edennyt Porvoossa käynnistyneeseen koelaitokseen.

”Pääsemme testaamaan, että prosessi toimii teollisessa mittakaavassa.”

Pastinen on työskennellyt tutkijana myös yritysmaailmassa. Hänestä on tärkeää, että tutkimuksesta saadaan käytännön sovelluksia yritysten tarpeisiin.

Työn tuloksista kertovat 12 patenttia, joita Pastinen on saanut keksinnöistään yhdessä tutkimusryhmiensä kanssa.

”Kemistin työ on kutsumusammatti. Kemia tuntui jo koulussa helpolta. Kun kirjoitin mustan ruudin kaavan taululle, opettaja sanoi kannustaen: kyllä sinusta vielä kemisti tulee!”

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen