Hyppää sisältöön

Manu Tamminen: Uusia aseita vaarallisia bakteereita vastaan

Manu Tammisen tutkimus auttaa löytämään antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit. Se avaa tietä kokonaan uudenlaiselle tulehdusten hoidolle.

Mikrobiologi Manu Tamminen halusi pikkupoikana testata, millaisia kemiallisia reaktioita kodista löytyvillä peruskemikaaleilla saa aikaiseksi.

”Erityisen paljon kiinnostivat kokeet, joilla sai aikaa räjähdyksiä, savua ja makeita värejä”, Tamminen muistelee.

Nuoren kotikemistin tie vei Turun yliopistoon, jossa hän opiskeli aluksi kemiaa ja siirtyi sitten biokemian pariin. Väitöskirjansa hän teki vuonna 2011 mikrobiologiasta Helsingin yliopistossa.

”Aiheena olivat antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit, joita löytyy kalankasvatuslaitosten ympäristöstä Itämerellä.”

Tamminen jatkaa saman aihepiirin tutkimusta. Hän pyrkii muun muassa selvittämään, miten vastustuskyvyn antavat geenit siirtyvät bakteereista toiseen.

”Bakteerien ja muiden mikrobien elämästä tiedetään vähän. Ne ovat pieniä ja niitä on valtava määrä eri lajeja. Yhdessä kourallisessa multaa voi olla satoja miljoonia mikrobeja.”

Väitöskirjan jälkeen Tamminen työskenteli pari vuotta Yhdysvalloissa. Siellä hänen tiiminsä kehitti menetelmän, jossa miljoonia mikrobeja pystytään analysoimaan suhteellisen nopeasti ja vähällä vaivalla.

Vastustuskykyisten bakteerien perusteellinen tunteminen on tärkeää lääketieteelle. Näin voidaan saada jatkoaikaa nykyisille antibiooteille, joiden teho uhkaa heiketä vuosi vuodelta.

Tietämyksen kasvu auttaa myös kehittämään kokonaan uudenlaisia, niin sanottuja personoituja hoitomuotoja yksittäisille potilaille.

”Tulevaisuudessa tulehduksen aiheuttava bakteeri voidaan tutkia nopeasti ja tehdä yhdiste, joka puree nimenomaan tähän bakteeriin.” 

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen