Kemianteollisuus: Poliittisissa työtaisteluissa maksumieheksi joutuvat yritykset
Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro aloittavat tiistaina työtaistelutoimet eri puolella Suomea.
SAK:n torstaisen tiedotustilaisuuden perusteella on odotettavissa, että erityyppiset työtaistelutoimet jatkuvat ainakin seuraavat kolme viikkoa. Vaikka työt seisahtuisivat vain hetkeksi, keskeytyksestä voi aiheutua yritykselle mittavia taloudellisia menetyksiä. Kemianteollisuuden osalta tiistain työtaistelutoimet kohdistuvat yhteen pk-yritykseen.
On hyvin ristiriitaista, että työtaistelutoimenpiteillä pyritään vaikuttamaan maan hallitukseen ja sen kaavailemiin työlainsäädännön uudistuksiin. Tosiasiallisesti työtaisteluiden vaikutukset kohdistuvat kuitenkin lakkoilevien henkilöiden työnantajiin, jotka kärsivät työtaisteluista aiheutuvat vahingot.
Näillä näkymin pitkäkestoiseenkin poliittiseen lakkoiluun turvautuminen osoittaa osaltaan työrauhalainsäädännön uudistamisen tarpeen. Nyt kritiikkiä ammattiliitojen suunnalta on herättänyt hallitusohjelman kirjaus siitä, että poliittisen työtaisteluoikeuden käyttöä rajoitettaisiin lain uudistuksessa enintään yhden vuorokauden mittaisiin mielenilmaisuihin. Todettakoon, että esimerkiksi Saksassa ja Britanniassa poliittiset lakot ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä; perusteena nimenomaan se, että työnantaja ei voi vastata lakoilla esitettyihin vaatimuksiin.
Kaikkien tiedossa on, että Suomen taloustilanne on edelleen heikko ja myös kemianteollisuuden yrityksissä on lomautuksia käynnissä. Lisäksi Venäjän hyökkäyssota luo maailmantalouteen jännitteitä, jotka voivat purkaantua hyvin nopeasti. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että yritykset saisivat toimia ilman lisähäiriöitä näinä jo valmiiksi vaikeina aikoina. Tämä on myös työpaikkojen säilyttämisen kannalta olennaista.