Hyppää sisältöön

Vientiliitot: Lakkotoimien keskeyttäminen on tervetullut uutinen

Poliittisten lakkotoimien keskeyttäminen on tervetullut uutinen. Suomen maine investointikohteena ei saa kolhiintua enää lisää.

SAK:laiset ammattiliitot ilmoittivat juuri keskeyttävänsä lakkotoimet.

– Tämä on tervetullut uutinen. Lakot ovat heikentäneet paitsi Suomen myös yhä useamman tavallisen suomalaisen taloudellista tilannetta. Uusi tilanne antaa mahdollisuuksia ryhtyä täyttämään syntynyttä kansantalouden kuoppaa, toteaa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.

Vientiliitot – Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus – painottavat, että lakoista on jo aiheutunut peruuttamattomia haittoja vientiteollisuudelle ja siten koko Suomelle sekä jokaiselle suomalaiselle. Suomalainen vientiteollisuus työllistää suoraan ja epäsuorasti noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Toimialat tuottavat kansantalouteen vuosittain yli 100 miljardin euron arvonlisäyksen ja 35 miljardin euron verokertymän.

Lakot ovat jo vahingoittaneet mainetta

– Lakot ovat jo vahingoittaneet Suomen mainetta investointikohteena. Olisi vaarallista, jos Suomi turtuisi pitkään jatkuneeseen lakkoiluun. Yritykset ovat jo kärsineet mittavia taloudellisia vahinkoja, ja niille tulee antaa nyt työrauha, jotta vaikea taloustilanne ei käy entistä kestämättömämmäksi, sanoo Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto.

Suomen talouden näkymä on jo valmiiksi ollut heikompi kuin muissa Pohjoismaissa. Tuoreimpien ennusteiden mukaan talouden ennakoidaan supistuvan samaan aikaan kun se kasvaa Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

– Nyt meidän täytyy pitää huolta, että suomalainen investointi- ja toimintaympäristö näyttäytyy houkuttelevana. Siihen tarvitaan muun muassa kohtuuhintaista ja puhdasta sähköä, sujuvat lupaprosessit, vahvat sekä oikein suunnatut TKI-satsaukset, mutta myös toimivat työmarkkinat. Hallituksen uudistukset ovat tärkeitä Suomen kilpailukyvylle, summaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Lisätiedot:

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto, puh: 050 438 9247
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki, puh: 09 132 6600
Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, puh: 0400 633 751