Hyppää sisältöön

Ilkka Kilpeläinen: Mekkokangas syntyy koivusta

Ilkka Kilpeläinen kehittää uuttaa menetelmää, jossa tekstiilejä voidaan valmistaa puusta. Marimekko teki uudesta materiaalista jo ensimmäisen vaatteen.

Ilkka Kilpeläinen opiskeli ensin peltisepäksi, sitten laborantiksi ja innostui kemiasta niin, että päätti hakeutua opiskelemaan orgaanista kemiaa Helsingin yliopistoon.

Nyt Kilpeläinen on Helsingin yliopiston kemian laitoksen professori ja kuuluu Suomen Tiedeakatemiaan. Sen jäseniksi kutsutaan ansioituneita suomalaisia tieteenharjoittajia.

Viime vuosina hän keskittynyt tutkimuksissaan valmistusmenetelmään, josta saadaan uudentyyppistä selluloosaperäistä kuitua esimerkiksi vaateteollisuuden tarpeisiin.

”Niin sanottu Ioncell-menetelmä on ainutlaatuinen siksi, että puuselluloosan kuidut saadaan liuotettua uudenlaisen ionisen liuottimen avulla ilman myrkyllisiä kemikaaleja”, Kilpeläinen sanoo.

Selluloosasta on tehty perinteisesti viskoosia, jonka tekemiseen tarvitaan kuitenkin erittäin myrkyllistä rikkihiiltä.

”Alusta lähtien tavoitteena oli tehdä mahdollisimman korkealaatuinen kuitu. Ioncell vastaa lujuusominaisuuksiltaan hamppua eli se on hyvin vahvaa.”

Helsingin yliopisto tekee hankkeessa yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Ioncell-kuidut karstataan ja kehrätään langaksi Boråsin yliopistossa Ruotsissa.

Tähän saakka tuotanto on ollut varsin pienimuotoista, mutta lähivuosina uusi kuitu voi edetä kaupallisen mittakaavan tuotantoon.

”Teollisuus on ollut kiinnostunut menetelmästä, vaikka aluksi itsellänikin oli epäilyksiä hankkeen onnistumisesta. Liuottimet olivat alkuun kalliita ja niitä oli vaikea kierrättää. Nyt suurin osa ongelmista on ratkaistu.”

Ensimmäisenä uutta keksintöä on kokeillut Marimekko. Se esitteli keväällä 2014 Ioncell-kuidusta valmistetun pallokuvioisen mekon.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen