Hyppää sisältöön

Henri Huttunen: Uusia keinoja Parkinsonin taudin hoitoon

Henri Huttunen etsii tutkimuksissaan uusia keinoja Parkinsonin taudin hoitoon. Eläinkokeissa lupaavia tuloksia saanut lääke etenee seuraavaksi potilastesteihin.

Henri Huttusen päätös ryhtyä opiskelemaan kemiaa ei ollut yllätys. Hänen molemmat vanhempansa työskentelivät kliinisen kemian parissa terveydenhuoltosektorilla ja isoäiti laboranttina paperitehtaassa. Siskostakin tuli lääkeainekemisti.

Huttunen väitteli tohtoriksi Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa solubiologian alalta. Työurallaan hän on tasapainoillut akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman välillä.

Helsingin yliopistossa Huttunen johtaa Alzheimerin tautia tutkivaa ryhmää. Lisäksi hän on perustajajäsen Herantis Pharma -lääkekehitysyhtiössä, joka tuo varhaisen kehitysvaiheen tutkimuslöydöksiä kliinisiin lääketutkimuksiin.

”Tavoitteemme on kehittää uusia lääkkeitä sairauksiin, joihin ei tunneta lääkehoitoja tai joiden tunnetut hoidot eivät ole riittävän hyviä.”

Yritys on edennyt pitkälle uuden Parkinsonin taudin lääkkeen kehitystyössä. Koe-eläimillä tehdyt testit ovat olleet lupaavia. Seuraavaksi lääkkeen vaikutuksia testataan ihmisaivoihin potilaskokeissa.

”Lääkkeen potentiaali on huikea, mutta uusien lääkkeiden teho ja turvallisuus on ensin osoitettava kliinisissä kokeissa”, Huttunen sanoo.

Parkinsonin ja Alzheimerin tautien kaltaiset hermostosairaudet ovat paitsi inhimillisesti myös yhteiskunnallisesti isoja asioita. Huttusen mukaan esimerkiksi dementiaan sairastuneiden hoitokulut nousevat maailmassa 500 miljardiin euroon vuodessa.

”Tällä hetkellä tarjolla on vain oireita lievittäviä lääkkeitä. Tavoitteena on että uusilla lääkkeillä voisimme ainakin hidastaa hermorappeumasairauksien etenemistä. Tämä parantaisi kymmenien miljoonien ihmisten elämänlaatua ja toisi myös yhteiskunnalle valtavia säästöjä.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen