Hyppää sisältöön

Heidi Saarikko: Kuinka menestyä työhaastattelussa?

Kevät on vihdoin tuloillaan ja sen myötä kesä sekä kesätyöt. Monet vielä odottelevat kuulevansa kesätyöhakemustensa perään ja osa on jo varmasti käynytkin työhaastatteluissa, kuten minäkin.

Kokemuksieni perusteella olenkin koonnut teille muutamia vinkkejä, joiden avulla voi menestyä työhaastattelussa.

  1. Ole aidosti kiinnostunut yrityksestä ja sen tarjoamasta työstä. Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä – ellei jopa tärkein kriteeri jo työnhakuprosessissa. Hakiessasi töitä ota huomioon yrityksen toimintasuunnitelma eli missio sekä yrityksen suunnittelemat tulevaisuudennäkymät eli visio. Mikäli et tue näitä, ei yritykseen kannata edes hakea. Itse en ainakaan voisi kuvitella työskenteleväni yritykselle, jonka toimia en tue. Lisäksi on tärkeää huomioida, mihin työhön haet. Haastattelija kyllä huomaa, jos et ole kiinnostunut hänen edustamastaan organisaatiosta tai jos et koe työtehtävää sinulle mielekkääksi ja tarpeeksi kehittäväksi.
  2. Valmistaudu huolella. Työhaastattelua varten kannattaa ehdottomasti ottaa selvää yrityksestä. Tämä liittyykin jonkin verran edelliseen kohtaan ja siihen, että olet aidosti kiinnostunut yrityksestä. Mielestäni kannattaa ainakin ottaa selvää yrityksen missiosta, visiosta, arvoista sekä tarjoomasta. Haastattelija kuitenkin olettaa, että sinulla on hallussa yrityksen perustiedot ja ehkä jokin yritystä koskeva ajankohtainen uutinenkin.
  3. Ole ajoissa. Tämä on varmasti itsestäänselvyys, mutta silti mainitsemisen arvoinen. Kun tiedät työhaastattelun ajankohdan ja paikan, ole ajoissa paikalla. Myöhästyminen heti työhaastattelusta ei missään tapauksessa anna sinusta hyvää ensivaikutelmaa.
  4. Olemus. Tämä riippuu työpaikasta ja työstä, mutta joitain yleistyksiä voi mielestäni tehdä. Ensivaikutelmalla on suuri merkitys, joten panosta siihen. Pukeudu asiaan kuuluvasti ja hymyile.

Kuva

  1. Ole oma itsesi ja ennakoi. Työhaastattelussa haastattelija haluaa kuulla lyhyesti sinusta ja osaamisestasi. Kannattakin miettiä jo ennen työhaastattelua, että miten vastaisit esimerkiksi kysymyksiin: Kertoisitko lyhyesti itsestäsi? Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi työtehtävää ajatellen? Mitä toivot työtehtäviltäsi ja mitä itse toisit työhön? Kannatta myös huomioida työn kielivaatimukset, sillä joskus haastattelija voi asettaa kysymyksiä näillä.
  2. Lopetus. Työhaastattelun lopuksi haastattelija usein kysyy, onko sinulla mitään kysyttävää. Tässä vaiheessa todellakin kannattaa kysyä jotain! Mielestäni työhaastattelua ei kannata ottaa yksipuolisena tenttinä vaan keskusteluna kahden henkilön välillä, joten myös sinä voit asettaa kysymyksiä haastattelijalle. Voitkin kysyä esimerkiksi selvennyksiä työtehtäviin, vinkkejä työssä onnistumiseen tai ajankohtaa, jolloin sopiva työntekijä viimeistään valitaan kyseiseen työhön. Muista vielä työhaastattelun lopuksi kättely ja kohteliaat hyvästit.

Kuva

P.S. Muistathan seurata meitä Katalyytit-blogisteja Snapchatissä käyttäjänimellä Nuori_kemia! Näin kevään mittaan on paljon tapahtumia, kuten lähestyvä vappuviikko ja Otaniemen OtaWappu 30.4, josta varmasti itse lähetän snäppejä!

Heidi Saarikko

Olen KT-blogisti Heidi Saarikko. Opiskelen kolmatta vuotta Aalto-yliopistossa kemian, bio- ja materiaalitekniikan koulutusohjelmassa. Pääaineenani on bio- ja kemiantekniikka.