Responsible Care

Responsible Care on kemianteollisuuden vastuullisuusohjelma. Suomessa Responsible Care on ollut käytössä huimat 30 vuotta, se on juhlan paikka! Tuona aikana tapaturmat ovat vähentyneet 91 %, energiankulutus 20 %, vedenkulutus 51 % ja kasvihuonekaasupäästöt 28 %. 

Responsible Care -ohjelma keskeisiä teemoja ovat

  • Luonnonvarojen kestävä käyttö
  • Tuotannon ja tuotteiden kestävyys ja turvallisuus
  • Hyvinvoiva työyhteisö
  • Avoin vuorovaikutus ja yhteistyö

Responsible Care -ohjelmassa vastuullisuustyö on tavoitteellista ja vuorovaikutus vahvaa. Yritysten vastuullisuustyön kehittämistä tuetaan yhteistyöllä verkostoissa ja kehityshankkeissa. Vastuullisuustyön tuloksia seurataan vuosittain koottavilla indikaattoritiedoilla. Reponsible Care -ohjelmassa on mukana kaikkiaan yli 60 maata ympäri maailmaa. Suomessa ohjelmaan on sitoutunut noin sata yritystä, jotka edustavat noin 80 % kemianteollisuuden tuotannosta ja noin 60 % henkilöstöstä Suomessa. 

Kemianteollisuus ry koordinoi ohjelman toteutusta Suomessa. Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry ovat mukana ohjelman seurannassa ja kehittämisessä. 

Lue lisää Responsible Care -vastuullisuusohjelman tuloksista, tavoitteesta ja näiden saavuttamiseksi tehdystä työstä osoitteessa responsiblecare.fi. 

 

Responsible Care 30 -juhlavuosi

Responsible Caren (RC) Suomen toiminnan juhlavuoden aikana järjestämme RC-yrityksissä työpajoja, joiden avulla jokainen yritys määrittelee tulevien vuosien painopisteensä vastuullisuustyöhön. Pohjana määrittelylle käytetään eurooppalaista RC-itsearviointityökalua, joka auttaa määrittämään yrityskohtaiset kehitysalueet. Juhlavuoden lopulla kokoamme päivitetyt RC-painopisteemme, ja ne julkaistaan Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa marraskuussa.

Työpajojen lisäksi kasvatamme RC-tietoisuutta leikkisällä ja hauskalla Vastuullisuusvisalla. Verkossa pelattavassa visassa kilpaillaan RC-tietämyksestä. Peliä pelataan ensivaiheessa yrityksissä, joissa työntekijät kisaavat keskenään ja vielä toisia yrityksiä vastaan, sillä oikeiden vastausten ja vastaamisajan perusteella pelaajat ja yritykset laitetaan paremmuusjärjestykseen. Peli tulee myöhemmin pelattavaksi myös Kemianteollisuuden verkkosivuille ja erilaisiin tapahtumiin, kuten ChemBio Finland -messuille ja SuomiAreenaan, joihin Kemianteollisuus osallistuu.

30 vuotta kädenjälkiä -juttusarjassa kuulemme merkittäviä vastuullisuusohjelman kanssa työskenteleviä tai työskennelleitä kemian alan ihmisiä niin historia-, politiikka-, yritys- kuin tulevaisuusnäkökulmista. Ensimmäinen juttusarjan juttu on julkaistu. Siinä haastateltavana on Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Borealis Polymersin toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen

 RC30-juhlavuosi on myös saanut oman visuaalisen ilmeensä. Se on raikas ja luonnonläheinen, kuvastaen Responsible Care -ohjelman yritysten sitoutumista kestävään kehitykseen. Juhlavuoden visuaalinen ilme toistuu kaikissa digikanavissamme. 

 Seuraa juhlavuotta sosiaalisessa mediassa: #RC30fi #kestävätulevaisuus

 

Vuoden 2021 toiminnan tulokset

Tutustu Responsible Care -vastuullisuusohjelman tuloksiin tästä

Kemianteollisuus ry koordinoi ohjelman toteutusta Suomessa. Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry ovat mukana ohjelman seurannassa ja kehittämisessä.

Johanna Pentjärvi
Asiantuntija, Vastuullisuus
Responsible Care, biodiversiteetti, tuotantoon liittyvät ympäristösäädökset, ympäristöryhmä, biodiversiteetti ad hoc

+358 40 570 3920

johanna.pentjarvi­@kemianteollisuus.fi

@JohannaFleur

Katso myös
Uutiset | 29.11.2022

Mihin kemianteollisuuden vastuullisuustyö suuntaa 2030-luvulla? Responsible Care -vastuullisuusohjelma sai uudet painopisteet

Blogit | 21.06.2022

Suunnannäyttäjän rooli on raivata polkua vastuulliselle bisnekselle

Tiedotteet | 18.05.2022

Kemianteollisuuden vastuullisuusohjelman tulokset 2021 – ilmastotavoitteet ja kiertotalous etenivät, turvallisuustyössä kehittämistä

Blogit | 29.03.2022

Terveisiä kilowattituntien, CO2-ekvivalenttien, TRI-lukujen ja muiden yksiköiden keskeltä!