Kinkkutemppu alkaa 20.12. - tule mukaan joulun hauskimpaan kiertotaloustekoon!

Uutiset | 19.12.2018

Haastamme sinut mukaan joulun hauskimpaan kiertotaloustekoon: kierrättämään joulukinkun paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi. Joulun paistinrasvat kerätään tänäkin vuonna hyvään tarkoitukseen, kun suuren suosion saavuttanut Kinkkutemppu käynnistyy torstaina 20. joulukuuta. Keräyspaikkoja on jo 230 ympäri Suomea ja niiden määrää on lisätty erityisesti kaupunkien keskustoissa ja Lapin hiihtokeskuksissa. Lahjoitetuista paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutemppu on oiva esimerkki suomalaisesta osaamisesta sekä saumattomasta yhteispelistä, jota tarvitaan laajamittaisen kiertotaloushankkeen toteuttamiseksi.

Suomalaiset syövät kinkkua jouluna jopa seitsemän miljoonaa kiloa, ja jouluruokien valmistuksessa syntyy muutenkin paljon rasvaa. Rasvan oikeaoppinen kierrätys on jokavuotinen puheenaihe, sillä viemäriin kaadettuna rasvat tukkivat putkistoa ja aiheuttavat kuluja taloyhtiöille.

Kinkkutemppu ratkaisee ongelman keräämällä paistinrasvat talteen koko Suomesta. Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistui jo 145 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä vuonna tavoitteena on tuplata edellisvuotena kerätty rasvamäärä ja kierrättää peräti 300 000 suomalaiskodin paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Joulukinkkujen paistinrasvasta valmistetun uusiutuvan dieselin käytöllä voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen dieseliin verrattuna.

Näillä vinkeillä jokainen voi osallistua joulun hauskimpaan kiertotaloustekoon:

  1. Keräyspaikka voi olla aiempaa lähempänä

Paistinrasvan keräyspaikkojen määrä on kasvanut lähes sadalla viime vuodesta, joten osallistuminen on nyt erityisen helppoa. Keräyspaikkoja on 230 ja valtaosa löytyy K-ruokakauppojen yhteydestä, joiden lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa valikoitujen Neste-asemien ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteisiin. Tarkista lähin keräyspaikka osoitteesta www.kinkkutemppu.com

  1. Jokainen voi osallistua

Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat, joten kaikki fleksaajista ja vegaaneista perinteisen kinkun ystäviin voivat osallistua talkoisiin!

  1. Rasva pakataan aina tyhjään kartonkipurkkiin

Kinkkutemppuun osallistuminen on yksinkertaista. Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki (esimerkiksi maitopurkki, myös muovikorkillinen käy) ja kaada rasva varovasti sisään. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä, anna rasvan hyytyä viileässä ja tuo tölkki lähimpään keräyspisteeseen. Lasiset ja muoviset pakkaukset eivät käy Kinkkutemppu-keräykseen.

  1. Keräys jatkuu loppiaiseen saakka

Joulun kiireessä rasvan tuominen keräyspisteeseen saattaa unohtua. Ei hätää! Keräysaikaa on pidennetty ja paistinrasvojen keräys jatkuu aina loppiaiseen asti. Keräys alkaa 20.12.2018 ja päättyy 7.1.2019.

 

Mikäli kodin läheltä ei löydy Kinkkutemppu-keräyspistettä, talkoisiin voi osallistua myös laittamalla rasvan biojäteastiaan tai esimerkiksi kartonkitölkissä sekajätteen joukkoon, jolloin se päätyy kierrätykseen tai hyötykäyttöön. Tärkeintä on se, ettei rasvaa kaadeta joulunaikaan tukkimaan viemäreitä.

Kinkkutemppu tuo kiertotalouden lähemmäksi suomalaisten arkea ajankohtaisen esimerkin kautta. Ihmisiä pyydetään pakkaamaan paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja tuomaan ne keräyspaikkoihin. Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat keräyspaikoilta Honkajoelle käsiteltäväksi, ja tämän jälkeen rasvaa hyödynnetään Neste MY uusiutuvan dieselin raaka-aineena Nesteen Porvoon jalostamolla. Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa keräyksen päätyttyä 20 000 euroa Hope Ry:lle vähävaraisten perheiden tukemiseen.

 

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kuluttajia pyydetään palauttamaan joulun ruuanlaitosta yli jääneet rasvat kierrätyspaikoille ja siitä valmistetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Kinkkutemppu-kampanjan tavoitteena on saada mukaan 300 000 suomalaista kotitaloutta. Kinkkutemppu lahjoittaa 20 000 euroa vähävaraisia perheitä tukevalle Hopelle. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

Lisätiedot

Petri Ahola-Luttila, Kemianteollisuus, valmiuspäällikkö
040-849 5920, petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi

Katso myös
Uutiset | 19.03.2021

ChemBio Finland 2021: Kiertotaloudesta tulee liiketoimintaa ja suomalainen Life science kohtaa koronan

Tiedotteet | 12.02.2021

Kinkkutemppu teki uuden ennätyksen poikkeusvuodesta huolimatta – jo tutuksi tullut kiertotaloustempaus keräsi peräti 240 000 osallistujaa

Blogit | 13.01.2021

Pia Vilenius: Kiertotalouden edistämiseksi tarvitaan yhteistyötä ja osaamista

Uutiset | 21.12.2020

Nesteen ensimmäinen nesteytetyn muovijätteen teollisen mittakaavan koeajo Suomessa onnistuneesti päätökseen

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna