Hyppää sisältöön

Mika Aalto: Vinkit työnhakuun ja itsensä kehittämiseen

Takana on poikkeuksellinen kevät. Sen seurauksena myös monelle nuorelle poikkeuksellinen kesä, sillä kesätyö- ja harjoittelupaikkoja on peruttu. Kemianteollisuuden yritykset ovat pystyneet työllistämään tänäkin kesänä yli 2500 nuorta, mutta tilanne ei ole kaikkialla yhtä hyvä. Siksi tämän viikon kesätyöaiheinen blogi antaa toimitusjohtajamme Mika Aallon suulla vinkkejä työnhakuun ja itsensä kehittämiseen, vaikka kesätyön ovet eivät olisi tällä kertaa avautuneet. Jokainen työ ja aika on mahdollisuus kehittää itseään!

Vinkki 1: vielä on kesää ja työpaikkoja jäljellä 

Hyviä uutisia: hakemisen osalta ei kannata vielä luovuttaa. Osa työnantajista avaa paikkoja hakuun myöhemminkin.

— Ja kaikki kokemus vie eteenpäin, hymähtää aikoinaan makkaratehtaan lähettämötyöntekijänä ja juustonkuorijan apulaisena toiminut toimitusjohtaja.  

 

Vinkki 2: oppia voi muuallakin kuin töissä  

Jos työpaikkaa ei saa, kannattaa esimerkiksi avoimen yliopiston verkkokurssitarjontaa hyödyntää. Aalto kävi vastikään Helsingin yliopiston ja Reaktorin tekoälyn perusteiden kurssin (Elements of AI) ja suositteleekin kaikkea digitalisaatioon liittyvää opiskelua. 

 

Vinkki 3: verkostoitumisen rikkaus  

Aalto on pohtinut, ymmärsikö hän, että työelämäverkostoa rakennetaan jo nuorena. Lisäksi eri ammattialojen ihmisiin tutustuminen on mielenkiintoista, avartavaa ja hyödyllistä. 

 

Vinkki 4: aika pysähtyä ja ajatella oma suuntaa  

Nyt voi olla hyvä hetki pysähtyä kysymään, millainen työ olisi mielenkiintoista. Aallon ensimmäinen oman alan työ oli Nesteen analyyttisen kemian osastolla. Näytteiden tutkiminen ja niiden sisältämien pitoisuuksien mittaaminen oli jännittävää salapoliisityötä ja kemian avulla saadaan aikaan paljon hyviä asioita. Siksi ala innostaa Aaltoa edelleen: 
— Kemianteollisuuden prosessit ovat välttämätön osa, kun ratkaistaan alati akuutimpia globaaleja ongelmia.

Aalto pitää tärkeänä, että nuoret ymmärtävät yhdistää kaksi asiaa: luonnonlait ovat samat koko maailmassa, ja kaikilla on sama ilmastonmuutoksen jarruttamishaaste. Kemia on siis erittäin kansainvälinen ala ja käynnissä on osaamisen kilpajuoksu. Voittaja on se, joka keksii ensimmäisenä ratkaisut suuriin luonnontieteellisiin ja matemaattisiin kysymyksiin. Miten kestävä luonnonvarojen käyttö, energian tuotanto sekä liikkuminen toteutetaan yhteiskunnissa? Osaajia tarvitaan paljon ja nopeasti. Suomalaiset laboratoriot ja luokkahuoneet voivat olla paikkoja, joissa luodaan tulevaisuutta.  

Lopuksi Aalto kannustaa nuoria keräämään sisua takaiskuista sekä harkitsemaan kemiaa varteenotettavana uramahdollisuutena. Hän myöntää kemiallisten yhtälöiden ratkomisen tuntuneen ajoittain haastavalta kouluaikana. Se taito on kuitenkin pohja kaikille tulevaisuuden ratkaisuille. Jos maailman pelastaminen olisi helppoa, se olisi jo tehty. Vielä on aikaa ja kesää jäljellä.  

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aaltoa haastatteli kesäkatalyytti Onerva Aalto (ei sukua).