Hyppää sisältöön

Eveliina Kunttu: Viisi päivää, viisi vierailua

Olen matkustanut viiden työpäivän aikana reilut 800 kilometriä fyysisesti paikasta toiseen, mutta henkisesti matka on ollut vielä pidempi. Kuin roadtrip Pihtiputaalle ja takaisin Helsinkiin, mutta jotain enemmän. Olen vieraillut viidessä kemianteollisuuden yrityksessä ja vierailujen keskiössä on ollut tavata yritysten kesätyöntekijöitä, tulevaisuuden kemianteollisuuden osaajia.

Neste

Matkaan aamulla Kilpilahteen Nesteen öljyjalostamolle. Taksikuskin kanssa suunnistamme yhdessä perille. En ole aiemmin käynyt Kilpilahdessa ja mykistyn huomatessani, että alue on valtava. Suunnitelmissa on kierros ja kesätyöntekijöiden tapaamisia. Tapaan emäntänäni toimivan Emmin vastaanotossa ja päivämme yhdessä alkaa. Ensimmäisenä vaatteenvaihto mekosta haalariin, turvakenkiin ja kypärään. Paljastuu, että kierros tehtaalle ei tänään onnistukaan. Pääsen kuitenkin tapaamaan kaksi kesätyöntekijää ja keskustelemaan turvallisuusasioista. Emmin kanssa lounasta ja haastattelu KesäKemiaa-juttua varten. Kilpilahdesta hurautan kohti Helsinkiä, vielä iltapäiväksi toimistolle.

Premix

Suuntaan Rajamäelle vierailulle Premixille. Bussilla Nurmijärvelle ja taksilla kohti tehdasta. On torstai ja minun oli tarkoitus tulla tänne jo tiistaina, mutta sekoitin Pitäjämäen, Rajakylän ja Rajamäen keskenään. Saan esittelyn Premixin toiminnasta ja tuotteista, sähköä johtava muovi on uusi tuttavuus. Käymme keskustelua muovin mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta. Muovi on pitkin kevättä herättänyt keskustelua ja tulee herättämään jatkossakin. EU:n säädös muovipillien, kertakäyttöastioiden ja korvapuikkojen muoviosien kieltämiseksi on vain pisara meressä. Esimerkiksi Suomessa kotitalouksissa syntyvä muovijäte viedään Fortumille Riihimäelle uusiomateriaaliksi tai hyödynnetään energiaksi.

Borealis Polymers

Taas suunnaksi Kilpilahti, tällä kertaa Borealis Polymers. Täälläkin tehdään muovia. Tutustun Borealiksen taustaan ja tekemiseen. Puhumme turvallisuudesta ja tapaan alaa vaihtaneen kesätyöntekijän. Tulevaisuuden toiveissa on vakituinen työ, jossa olisi päivittäin riittävästi vaihtelua pitämään mielenkiinnon yllä. Kukapa ei odottaisi tällaista tulevaisuutta? Pääsen kierrokselle ja näen miten granulaatti, eli muoviryyni, valmistuu ja miten se pakataan. Samalta näyttää kuin Premixillä, mutta ryyneissä on kaikissa eri ominaisuuksia. Ryynit jatkojalostetaan eri tarkoituksiin, esimerkiksi pullonkorkeiksi tai pipeteiksi. Iltapäiväksi toimistolle ja viikonlopuksi Lappeenrantaan.

Kemira

Kenttämatka Etelä-Karjalaan, tarkemmin Joutsenoon. Otan taksin Lappeenrannasta ja saan yritysesittelyn Kemiran Joutsenon tehtaasta matkalla kohteeseen. Keskustelemme kuskin kanssa kemianteollisuuteen liittyvistä stereotypioista ja teollisuuden tulevaisuudesta. Perillä minua odottaa iloinen Hanna, jonka kanssa keskustellessa tuntuu, kuin olisimme tunteneet aina. Huomaan olevani kotikulmilla, kohtaan nauravaisia ihmisiä ja melkein harmittaa, että aikaa vierailulle on niin vähän aikaa. Keskustelemme kesätyöntekijöiden kanssa työturvallisuudesta ja heidän opintopoluistaan. On hauska kuunnella tarinoita siitä, miten erilaisilla taustoilla kemianteollisuuden pariin tullaan töihin.

Tikkurila

Aamupäivän pikavisiitti Tikkurilalle. Taksi tehdasalueelle, ja en saa yritysesittelyä vaan kuski käy kiivaan keskustelun taksilain uudistuksesta. Vasta perillä tajuan, miten suurella alueella Tikkurilan maalitehtaat Vantaan Tikkurilassa sijaitsevat. Lyhyt kierros tehtaassa ja tapaaminen kesätyöntekijän kanssa. Vierailun päättyessä hölmistyn tajutessani, miten lähellä Tikkurilan asemaa tehdas oikeastaan sijaitsee – otin aamulla taksin turhaan. Ehdin työporukan kanssa lounaalle, sushia ja sielunhoitoa.

Matkailu avartaa ja niin avartaa yritysvierailutkin. Soisin jokaisen päästä katsomaan millaista työtä teollisuudessa nykyään tehdään ja millaista moderni teollisuus on. Yrityksissä piilee valtavasti innovaatioita, tutkimusta ja tuotekehitystä, jolla viedään Suomea eteenpäin. Kemianteollisuus investoi Suomeen yli miljardin vuodessa, josta T&K investointien osuus on noin 400 miljoonaa. Se on iso summa, kun lasketaan, kuinka paljon valtio on leikannut yliopistojen tutkimusrahoituksesta. Yritysten ja siellä työskentelevien ammattitaito ja sitoutuminen kehittymiseen ja paremman huomisen rakentamiseen on inspiroivaa. Tältä kiertomatkalta mukaani jää valtava innostus ja usko siihen, että maailmaa pelastetaan päivä päivältä kemian avulla.