Hyppää sisältöön

Valo Tx: Syöpään käänteentekevä hoitomuoto

Valo Tx kehittää ihmisen omaa puolustusjärjestelmää hyödyntävää hoitomuotoa, jonka odotetaan nujertavan syöpäkasvaimia ja estävän myös taudin uusiutumisen.

Syövän immunoterapiat ovat paljon tutkittuja hoitomuotoja, joissa ihmisen elimistön oma puolustusjärjestelmä saadaan hyökkäämään syöpäkasvaimia vastaan. Syöpäsoluja ei ole kuitenkaan helppo kukistaa, sillä ne suojautuvat immuunijärjestelmän hyökkäyksiltä monin tavoin.

Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva startup-yritys Valo Tx kehittää immunoterapiaa, jonka perustana ovat perimältään muokatut onkolyyttiset adenovirukset. Ne herättävät elimistön luontaisen immuunivasteen syöpää vastaan.

Suomessa kehitetyssä ratkaisussa virusten pinta on päällystetty syövälle ominaisilla proteiinirakenteilla eli syöpäantigeeneillä. Niiden ansiosta immuunireaktio kohdistuu vain syöpäsoluihin.

”Proteiinirakenteiden liimaamisessa käytetään hyödyksi sähköisiä varauksia. Tässä proteiinikemialla on ratkaiseva rooli”, Valo Tx:n tieteellisestä ja kliinisestä kehityksestä vastaava johtaja Sari Pesonen sanoo.

Eläinkokeiden perusteella immunoterapia ei vain tuhoa syöpäsoluja. Se aiheuttaa myös pitkäkestoisen vastustuskyvyn, mikä estää syövän uusiutumisen.

Valo Tx:n hoitomuotoa kehittää kokenut tiimi, jolla on hyvät kontaktit tutkimuskeskuksiin ja tiedeyhteisöön. Työn painopiste on nyt kliinisten tutkimusten valmistelussa, joiden on määrä alkaa potilailla vuonna 2019.

”Jos kliiniset tutkimukset onnistuvat, virushoitoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää useita erilaisia syöpäkasvaimia vastaan”, Pesonen toteaa.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Valo Tx