Hyppää sisältöön

Tommi Tuovila, Neste: Digitalisaatio tuo kemian alalle uudet toimintatavat

Digitalisaatio etenee kemian alalla kiihtyvällä vauhdilla ja tuo isoja muutoksia yritysten liiketoimintaan.

– Automaation, esineiden internetin ja tekoälyn kaltaiset uudet teknologiat parantavat tuotannon tehokkuutta. Ne myös parantavat toimintavarmuutta, laatua ja toimitusketjun hallintaa, sanoo Nesteen tietohallintojohtaja Tommi Tuovila.

– Yritysten toimintatavat voivat muuttua todella rajusti tulevina vuosina. Perusasia tuskin kuitenkaan katoaa mihinkään. Kemian alan yritykset jalostavat jatkossakin molekyylejä isossa ja pienessä mittakaavassa erilaisiksi kemiallisiksi yhdisteiksi, joita tarvitaan erilaisiin tuotteisiin ja materiaaleihin.

Tuovila vetää Kemianteollisuus ry:n digiryhmää, jossa pohditaan digitalisaation vaikutuksia toimialaan ja kannustetaan jäsenyrityksiä kiinnittämään aiheeseen yhä enemmän huomiota.

– Muiden toimialojen tavoin myös kemianteollisuudessa yritykset kulkevat digitalisaatiossa eri tahtiin. Etenkin kasvuhakuiset yritykset hyödyntävät aktiivisesti uusien asioiden tuomaa kilpailuetua. Toisessa ääripäässä ovat yritykset, jotka vasta tekevät ensimmäisiä kokeilujaan tällä alueella.

Tuotannon automatisointia kemianteollisuudessa on jo tehty pitkään, mutta esimerkiksi robotisaatio tehostaa toimintaa edelleen. Digitalisaatio tarkoittaa myös, että älykkyys tulee moniin yksinkertaisiinkin laitteisiin. Se helpottaa esimerkiksi tiedon keräämistä tuotantoprosesseissa ja toimitusketjuissa asiakkaille.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen / Sininen Kuva