Hyppää sisältöön

St1:n geoterminen lämmöntuotannon hanke etenee Espoossa

Espoon Otaniemen pilottihanke on ensimmäisiä tämän hallituskauden uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea. Päästötön geoterminen lämpö voi mullistaa Suomen kaukolämmöntuotannon.

St1 porautuu syvemmälle kuin Suomessa koskaan aiemmin, seitsemän kilometrin syvyyteen äärimmäisen kovaan kallioperään.  Poraamiseen arvioidaan kuluvan noin puoli vuotta, ja laitoksen arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. 

Espoon pilottihanke on ensimmäisiä Sipilän hallituskauden uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää investointitukea. Tekes tukee vahvasti hankkeeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta.

Fortum ostaa geotermisessä laitoksessa tuotettavan lämmön kaukolämpöverkkoonsa. Näin se pystyy kattamaanarviolta jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Geotermisen lämmön talteenottava prosessi on periaatteessa yksinkertainen. Aluksi maaperään porataan kaksi seitsemän kilometrin syvyistä reikää. Toisesta syötetään vettä kallioperään, jossa se kuumenee geolämmön voimasta. Kuuma vesi nousee  toisesta reiästä, ja syntynyt lämpö syötetään lämmönvaihtimen kautta kaukolämpöverkkoon. 

St1:n tiedotteessa geotermista tuotantolaitoksesta odotetaan isoa harppausta kohti fossiilisista polttoaineista luopumista lämmöntuotannossa. 

Lue koko St1:n tiedote 15.2.2016. 

Lisätietoja

St1