Hyppää sisältöön

Responsible Care -verkostotapaamisessa haettiin uusia avauksia vastuullisuustyöhön

Vastuullisuusohjelma Responsible Caren tilaisuus Helsingissä 3.6.2015 vahvisti käsitystä, että kemianteollisuus on oikealla tiellä. Ala oppii uutta, kuuntelee muita ja jakaa tietoa, jatkuvasti kehittyen.

Kemianteollisuuden kansainvälinen Responsible Care -ohjelma on teollisuuden pitkäikäisin vapaaehtoinen kestävää kehitystä tukeva ohjelma. Yli 20 vuotta toteutettu ohjelma laajenee nyt uusille toimialoille, uusiin yrityksiin ja uusiin teemoihin. 

– Suomessa Responsible Care-ohjelmaa kehittävät hyvässä yhteistyössä työnantaja- ja työntekijäjärjestöt. Tämä on ainutlaatuista maailmalla, ja kertoo, että ympäristö- terveys- ja turvallisuusasiat ovat kemianteollisuudessa yhteisiä, sanoi tilaisuuden avannut Kemianteollisuus ry:n tuotantotyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Paulamäki Borealis Polymersiltä. 

– Suomessa kemianteollisuudella on selvästi parempi maine ja kemianteollisuuteen suhtaudutaan positiivisemmin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Omaehtoinen ja pitkäjänteinen kestävään kehitykseen liittyvä työ näkyy myös alan maineessa, sanoi Kemianteollisuus ry:n viestintäjohtaja Susanna Aaltonen. 

– Responsible Caren suuret edistysasekeleet otettiin jo ohjelman alkuvaiheessa, nyt  etenemme pienin askelin oikeaan suuntaan. Nostan pari keskeistä teemaa, joissa olemme asettaneet kunnianhimoiset, mutta realistiset tavoitteet. Työtapaturmissa puhdas nolla on mahdollista saavuttaa – viime vuonna 21 %:ssa RC-yrityksiä ei sattunut ainuttakaan työtapaturmaa. Työhyvinvoinnissa tavoitteemme on olla paras toimiala vuoteen 2020 mennessä. Myös tämä on mahdollista saavuttaa kovalla työllä, sanoi vanhempi asiantuntija Merja Vuori Kemianteollisuus ry:stä. 

Miksi mukana Responsible Care -ohjelmassa? 

Kokemuksiaan Responsible Care -ohjelmasta kertoivat kolmen yrityksen asiantuntijat. 

– Työturvallisuuden kummiverkosto on aivan loistava. Tiesin heti ensikuulemalla, että Bayer Oy haluaa mukaan. Nyt kolmen kokouksen jälkeen voin sanoa, että jo tässä vaiheessa verkostosta on ollut huomattavan paljon hyötyä. Kokouksissa olemme käsitelleet läheltä piti-havaintoja, työlupakäytäntöjä ja muutoshallintaa. Voin lämpimästi suositella, sanoi Varsinais-Suomen kummiverkostoa  vetävä Bayer Oy:n HSE-asiantuntija Arto Arvola
Lue lisää  kemianteollisuuden kummiverkostosta (Merja Vuoren puheenvuoro 28.4.2015) ja Arto Arvolan kokemuksista

– Hyvinvoinnilla on neljä pääelementtiä: terveys, työhön sitoutuminen, osaaminen ja työn ja vapaa-ajan tasapaino, sanoi henkilöstöpäällikkö Marja Ora Borealis Polymersiltä. 
– Borealis on ollut alusta asti aktiivisesti mukana kemianteollisuuden työhyvinvointihankkeessa Hyvää Huomenta – Hyvää Huomista. Tutkimustulosten mukaan esimiestyöllä on keskeinen merkitys työhyvinvoinnille. Erityisesti tämä korostuu muutostilanteissa. 
Lue lisää kemianteollisuuden yhteisestä Hyvää Huomenta – Hyvää Huomista -hankkeesta 

– Haluamme Responsible Care- ohjelmasta tietoa, mittareita ja verkoston, sanoi hiljattain ohjelmaan liittyneestä Woikoski Oy:stä laatu- ja turvallisuuspäällikkö Harri Sandell
– Arvostamme ratkaisukeskeisyyttä: juuri siksi Responsible Caren kaltainen verkosto ja verkostoituminen on hyödyllistä. Varsin usein yritysten ongelmat ja ratkaisut niihin ovat yhteisiä. Tämä pätee jopa yli toimialarajojen.