Hyppää sisältöön

REACH-rekisteröintien määräaika umpeutui – nyt siitä tehdään kilpailuvaltti

Eurooppalaisen REACH-kemikaalirekisteröinnin viimeisen kierroksen määräaika umpeutui kesäkuun alussa. REACH teetätti yrityksillä valtavan määrän työtä ja nieli rahaa. Kaikki tehdyt ponnistelut halutaan nyt kääntää kilpailuvalteiksi.

REACH-rekisteröinnillä kerätään EU:ssa markkinoilla olevista kemikaaleista kattavat ominaisuustiedot ja tiedon lisääntyessä parannetaan kemikaaliturvallisuutta. Viimeisen reskisteröintikierroksen määräaika umpeutui 1.6.2018.

Kaiken kaikkiaan REACH-rekisteröinti on ollut valtava ponnistus eurooppalaiselle kemianteollisuudelle. Euroopan kemianteollisuuden järjestö Ceficin mukaan nyt on aika kääntää kaikki tehty työ ja investoinnit kansainväliseksi kilpailuvaltiksi. 

– Ensimmäinen askel on varmistaa, että rekisteröimättömät aineet eivät pääse EU-alueen rajojen yli. Toinen askel on, että REACH-lainsäädännön noudattaminen helpottaa yritysten pääsyä globaaleille markkinoille, sanoo tiedotteessa Ceficin toimitusjohtaja Marco Mensink. 

Euroopassa ylivoimaissti suurin osa markkinoilla käytettävistä aineista onnistuttiin rekisteröimään määräajassa, ja yritykset ovat jatkaneet operatiivista toimintaansa ilman keskeytyksiä. 

REACH on lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals. Ceficin tiedotteen mukaan nyt rekisteröinnin toteuduttua on aika keskittyä myös muihin REACHin keskeisiin prosesseihin: arviointiin, toimivaltaan ja rajoituksiin. Näiden tehtävä on viedä prosessia tieteellisesti perustelluilla päätöksiillä, joilla minimoidaan riskit ja optimoidaan kemikaalien hyödyt.

Kemianteollisuus ry:n tuoteturvallisuuden johtavan asiantuntijan Eliisa Irpolan mukaan suomalaisyritykset onnistuivat REACH-rekisteröinneissään hyvin. Jos REACH-rekisteröinti on jäänyt tekemättä, on syytä tarkistaa, voisiko aine löytyä jonkin muun toiminnanharjoittajan rekisteröimänä. Jos näinkään ei ole, rekisteröinnin voi tehdä milloin vain. Ainetta ei kuitenkaan voi valmistaa tai maahantuoda ennen kuin rekisteröinti on onnistuneesti tehty. 

Lue Eliisa Irpolan blogikirjoitus REACH-rekisteröintien määräaika on käsillä – REACH ei ole vielä ohi.