Hyppää sisältöön

Osaamistason lasku on mahdollisuus kivuliaalle keskustelulle

Suomessa vietetään tällä viikolla LUMA-viikkoa, eli luonnontieteellis-matemaattisten aineiden teemaviikkoa. Viime aikojen osaamiskeskustelun valossa se onkin oikeastaan maailman tärkein viikko; joulukuussa julkaistut PISA-tulokset kun puhuivat karua kieltä nimenomaan luonnontieteiden ja matematiikan osaamistason laskusta. Teollisuuden näkökulmasta haluaisin kuitenkin ajatella, että vaikka meillä ehdottomasti on syytä huoleen, on osaamistason laskuun liittyvä, hieman kivuliaskin keskustelu kuitenkin myös mahdollisuus. Huipputason LUMA-osaaminen on teollisuudelle tulevaisuudessa välttämätöntä, ja siksi nykytilanteeseen on tartuttava.

Suomalainen kemianteollisuus on sitoutunut olemaan hiilineutraali ja luontopositiivinen toimiala vuoteen 2045 mennessä. Se on kunnianhimoinen tavoite, jonka toteuttamiseen tarvitsemme niin prosessinhoitajia ja laborantteja työskentelemään alati kehittyvässä prosessiympäristössä kuin diplomi-insinöörejä johtamaan näitä prosesseja, sekä vaikkapa tutkijoita innovoimaan uusia biopohjaisia polttoaineratkaisuja tai kehittämään lääkkeitä. Jokainen osaaja – niin akateeminen kuin ammatillinenkin – on meille tärkeä huippuosaaja. Jokaista alamme huippuosaajaa yhdistää yksi oleellinen asia: vahva luonnontieteellis-matemaattinen osaaminen. Tämän osaamisen tasosta on jatkossakin pidettävä huolta.

Mitä sitten pitäisi tapahtua? Ihan ensimmäisenä tulisi selvittää, mistä osaamistasomme lasku johtuu. Mitä tehtiin toisin, kun vielä olimme eurooppalaisen osaamisen mallimaa? Sitten tulisi määritellä, millä keinoin saamme osaamisen uuteen nousuun. Tärkeää olisi myös ottaa nöyrästi oppia niistä maista, jotka nykyään pärjäävät kansainvälisissä vertailuissa paremmin. LUMA-osaamisen kehittäminen yhdessä naapurimaa Viron kanssa antaisi varmasti paljon molemmille osapuolille. Kemianteollisuus on mielellään mukana tässä työssä.

Teollisuuden on myös tärkeää kantaa vastuunsa osaamisen kehittämisessä ja LUMA-aloille kannustamisessa. Haluamme edistää aktiivista vuoropuhelua päättäjien kanssa osaamistarpeista ja käydä keskustelua myös suoraan oppilaitosten kanssa, jotta toiveet puolin ja toisin tulevat jouhevasti kuulluiksi. Tärkeää on myös tehdä tunnetuksi kemian alalla työskentelevien osaajien urapolkuja ja kannustaa nuoria kiinnostumaan luonnontieteistä. Esimerkkejä tästä löytyy muun muassa Kemianteollisuus ry:n Instagramista.

Haluamme olla osaamis- ja LUMA-keskustelussa aktiivinen toimija ja ratkaisujen etsijä. Ollaan siis yhteyksissä.

Hyvää LUMA-viikkoa kaikille!