Hyppää sisältöön

Orion: Sähköinen varmennus torjuu lääkeväärennökset

Lääkeväärennösten päätyminen apteekkeihin on entistä vaikeampaa, kun EU:ssa otettiin käyttöön uusi digitaalinen varmennusjärjestelmä.

Apteekin tiskillä farmaseutti näyttää reseptilääkkeen pakkausta viivakoodinlukijalle. Tietokoneruudulle ilmestyvistä tiedoista hän varmistuu, että pakkauksen sisältö on juuri sitä mitä pitääkin.

Lääkepakkausten aitouden tarkistaminen logistiikkaketjun eri vaiheissa on vahvistunut entisestään, kun EU:ssa on otettu käyttöön uusi lääkevarmennusjärjestelmä. Sen avulla laittomien tuoteväärennösten pääsy markkinoille voidaan estää entistä paremmin.

Suomessa lääkeväärennökset eivät ole olleet ongelma, mutta monissa muissa maissa ja nettikaupassa niiden määrä on lisääntynyt. Joskus jopa terveydelle haitallisia tuotteita on saattanut päätyä käyttäjälle saakka.

Lääkkeiden aitouden varmistaminen perustuu serialisointiin eli turvaominaisuuksien lisäämiseen lääkepakkauksiin. Lääkevalmistaja lisää pakkaukseen yksilöllisen 2D-koodi. Se sisältää tuotteen sarjanumeron, viimeisen käyttöpäivän ja tuote-erän tiedot. Tiedot tallennetaan eurooppalaiseen lääkevarmennusjärjestelmään, josta ne siirtyvät Suomen omaan tietokantaan.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Orion Oyj