Hyppää sisältöön

Lannoitetehdas lämmittää Siilinjärven

Yaran lannoitetehtaalla syntyvä ylimääräinen lämpö menee Siilinjärven kaukolämpöverkkoon ja kattaa suurimman osan yli 200 kiinteistön lämmöntarpeesta.

Yaran Siilinjärven-tehtaiden päätuotteita ovat peltoviljelyssä käytetyt lannoitteet sekä lannoite-, eläinrehu- ja elintarviketeollisuuden tarvitsema fosforihappo.

Fosforihapon ja lannoitteiden tuotantoprosessissa tarvitaan rikkihappoa ja typpihappoa, joita valmistettaessa vapautuu huomattava määrä prosessilämpöä. Tästä prosessilämmöstä valmistetaan tehdasalueella sähköä ja höyryä omiin tarpeisiin, mutta lämpöä jää myös toimitettavaksi Siilinjärven kunnan kaukolämpöverkkoon.

”Tuotannosta jäävä ylimääräinen lämpö kattaa Siilinjärven koko kaukolämpötarpeen maaliskuusta marraskuuhun. Talvellakin suurin osa tarvittavasta kaukolämmöstä tulee Yaran tehtaalta”, Yaran käyttöpäällikkö Ari-Pekka Savolainen sanoo.

Kaukolämmön siirrosta tehdasalueelta vastaa Yaran yhteistyökumppani Adven, joka toimittaa energian Savon Voiman kaukolämpöverkkoon.

Savon Voiman mukaan peräti 80 prosenttia Siilinjärvellä tarvittavasta kaukolämmöstä saadaan Yaran tehtaiden prosessilämmöstä.

Energiayhtiöllä on pohjoissavolaisessa kunnassa runsaat 200 kaukolämpöasiakasta. Suurin osa Siilinjärven taajaman kiinteistöistä on liittynyt kaukolämpöverkkoon. Verkko kattaa kerros- ja rivitaloja, julkisen sektorin rakennuksia, teollisuuskiinteistöjä sekä liike- ja toimistotiloja.

Myös lannoitetuotannossa tarvittavan typpihapon valmistus vapauttaa runsaasti lämpöä. Typpihappoa tuotetaan Siilinjärven lisäksi myös Yaran Uudenkaupungin-tehtailla.

”Molemmilla toimipaikoilla typpihappotuotannosta syntyvä hukkalämpö hyödynnetään ja tuotetaan sähköksi ja lämmöksi tuotantolaitosten tarpeisiin”, Savolainen sanoo. Lisäksi Uudessakaupungissa sähköä johdetaan kaupungin kaukolämpöverkkoon.

 

Lisätietoja

Yara Suomi Oy 

Adven Oy