Hyppää sisältöön

Komppapäivä 2017: Kemia on läsnä kaikessa

Perinteinen, kemian opinnoissaan hyvin menestyneille lukiolaisille suunnattu Komppapäivä pidettiiin 3.5.2017 Helsingin Kumpulan kampuksella. Päivän aikaan tutustuttiin niin radiokemiaan kuin Ilmatieteen laitoksen monipuoliseen toimintaan. Jälleen kerran kävi ilmi, että kemia on kaikkialla.

Komppapäivän aamuna tutustuttiin dosentti Anu Airaksisen johdolla radiokemiaan. Radiokemian laboratorio on ainoa radiokemian instituutti Suomen yliopistoissa. Koko maailmassa se on yksi suurimpia radiokemian yliopistollisia yksikköjä.   

– Radiokemian laboratorio opettaa ja tutkii radioaktiivisten aineiden kemiallista käyttäytymistä ja käyttöä sekä kouluttaa uusia radiokemistejä. Radiokemistejä tarvitaan esimerkiksi tutkimus-, viranomais-, opetus- ym. tehtäviin.  Erityisesti radiokemistejä tarvitaan ympäristön radioaktiivisuuden, ydinturvallisuuden, ydinjätteiden käsittelyn ja loppusijoituksen sekä radionuklidien lääketieteellisen käytön alueilla.   

Vierailu Ilmatieteen laitoksella oli elämys. Laitos on perustettu vuonna 1838 ja se työllistää lähes 700 henkilöä. Monella on matemaattis-luonnontieteellinen koulutus. Komppapäiväläiset pääsivät tutustumaan arktiseen ja antarktiseen tutkimukseen, kasvihuonekaasuihin, UV-säteilyyn ja otsoniin ja avaruustutkimukseen.

Komppapäivän järjestävät yhteistyössä Kemianteollisuus ry ja Suomalaisten Kemistien Seura.

– Hyvä paketti nuorille, jotka parhaillaan pohtivat, mihin lähtevät opiskelemaan, sanoo Kemianteollisuus ry:n asiantuntija Anni Siltanen.

– Näillä nuorilla on opinnoistaan luotuna hyvä pohja ymmärtää kemiaa ja muita luonnontieteitä. Komppapäivillä he näkevät ja kuulevat, mitä kemialla sitten oikeassa elämässä tehdään. Nämä innostavat luennot ja esitykset varmasti avaavat monimuotoista kemiaa ja kannustaa lähtemään alalle.

Suomalaisten Kemistien Seuran toiminnanjohtaja Heleena Karrus on kokenut monet Komppapäivät. Aina hän jaksaa syttyä niille.

– Komppapäivillä teoria avautuu käytännöiksi. Tänään esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen tutkijan Maria Hietan esitys avaruustutkimuksesta Mars-planeetalla oli todella kiinnostava ja käytännöllinen. On tärkeää rohkaista  nuoria lahjakkuuksia pohtimaan, mitä he lähtevät opiskelemaan. Kannattaa miettiä, mitkä asiat kiinnostavat, ottaa selvää opinnoista ja sitten rohkeasti hakea alalle. Kemian opiskelu avaa lukemattomia ovia.