Hyppää sisältöön

Kesäkemiaa: Oma ala löytyi sittenkin kemian parista

”Parasta työssäni on oikeastaan ollut, kun olen päässyt testaamaan sitä samaa raakakumia kuin mitä tuotantommekin käyttää. Kun haemme näytteitä suoraan varastolta testattavaksi, tulee fiilis, että työstäni on aidosti jotain hyötyä”, Teknikumin tuotekehitysosaston laboratoriossa kesän työskentelevä Sanna-Kaisa Vanhatalo summaa.

”Opiskelin ensin matikan ja kemian aineenopettajaksi Helsingissä, mutta tajusin, etten haluakaan sitä oikeasti. Palasin Tampereelle, ja hain opiskelemaan laboratoriotekniikaa, vaikka luulin etten kemiaa palaisikaan enää opiskelemaan. Ehdin jo myydä kaikki oppikirjat ja molekyylimallitkin”, nyt jo vuoden laboratoriotekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskellut Vanhatalo summaa.

”Nämä viikot Teknikumilla ovat osoittaneet sen, että se miten erilaista se, mitä koulussa ja täällä teemme voi olla. Kaikki on uutta”, Vanhatalo toteaa. ”Saksien käyttö, lämpökaappi ja vaaka ovat oikeastaan ainoat työvälineet joita olen myös koulussa käyttänyt, kaikki laitteet joita käytän täällä ovat minulle uusia. Tämä on oikeastaan ensimmäinen kerta opintojeni aikana, kun olen saanut sen fiiliksen, että tämä voisikin olla minun juttuni”, erikoistumistaan harkitseva Vanhatalo toteaa. ”Kyllä varmasti opintojenikin jälkeen olen jossain laboratoriossa töissä”, Vanhatalo kertoo.

”Testaamme labrassa kumien ja muovien ominaisuuksia”, Vanhatalo kertoo työstään. ”Kumi on haastava raaka-aine ja vaatii paljon käsityötä. Ennen testaamista raakakumi vulkanoidaan”, Vanhatalo kertoo saksiessaan pursunnutta kumia testattavista kuminapeista.

 ”Ensimmäisenä kun tulen aamulla töihin, tarkistan, onko jotain vanhennuksia tulossa valmiiksi. Vanhennusta voidaan tehdä esimerkiksi lämpökaapissa. Vanhentamisen jälkeen testaamme kumin ominaisuuksia, ja katsomme täyttääkö se vaatimuksemme”, Vanhatalo kertoo työstään. ”Laboratoriotekniikan insinööri voi sijoittua lähes mille tahansa teollisuuden alalle, mutta kyllä tässä työssä on syttynyt palo kumiteollisuuteen”, Vanhatalo päättää.

 


Osana Kesäkemiaa-juttusarjaa kysymme kaikilta haastatelluilta kesätyöntekijöiltä Responsible Care -vastuullisuusohjelman 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi mikä on haastateltavien vastuullinen valinta tänään. Vastuullisuus on valintoja niin työssä kuin kuluttajana kuin kotona arjessakin. #vastuullinenvalintani

”Periaatteessa olen tehnyt vastuullisia valintoja myös aika huomaamattani. Muutin kesäksi Vammalaan, jotta työmatkani olisi lyhyempi. Otin pyörän kesäksi Tampereelta mukaani. Pysyy yllä niin työhyvinvointi kuin ympäristökin”, työmatkat pyöräilevä Vanhatalo kertoo. ”Olen erityisen iloinen siitä, että en tietoisesti ole viime vuosina enää ostanut muovikasseja kaupassa käydessäni. Yhden käden sormilla on laskettavissa ne kerrat, kun olen kassin napannut matkaan”, Vanhatalo kertoo ylpeänä vastuullisista valinnoistaan.

Lisätietoja

Kesäkemiaa-juttusarjassa haastatellaan Kemianteollisuuden jäsenyritysten kesätyöntekijöitä ja tehdään tunnetuksi niin yrityksiä kuin erilaisia urapolkujakin.