Hyppää sisältöön

Kemianteollisuus – mystisiä tehdastöitä vai monipuolisia mahdollisuuksia?

Mielikuvat teollisuudesta ja kemiasta voivat olla tunkkaisia ajatuksia tupruttavista tehtaista ja pitkälle kouluttautuneista tohtoreista valkoisissa labratakeissa, vaikka ala on paljon muutakin.

Kemianteollisuuden vetovoima ei ole kasvanut nuorten keskuudessa vaan jopa hieman heikentynyt, selviää Nuoret ja Talous NYT:n Taloustutkimuksella teettämästä Nuorten Tulevaisuusraportista 2023. Kun kysyttiin millä aloilla nuoret voisivat harkita työskentelevänsä, kaikista suosituimpia aloja olivat terveydenhuolto, matkailu- ja ravitsemusala, taideala, kulttuuri ja viihde sekä kaupan ala. Näillä aloilla nuorista 20–22 prosenttia voisi harkita työskentelevänsä. Kemianteollisuudella sama prosenttiluku oli 8, kun kaksi vuotta aiemmin se on ollut 10 prosenttia. Vähiten nuoria kiinnostivat julkisala, kiinteistöala ja siivous sekä kirkollinen työ.

Tulokset ovat huolestuttavia, mutta eivät yllättäviä. Viimeiset pari vuotta on eletty pandemian kourissa, mikä on vaikuttanut entisestään nuorten mahdollisuuksiin saada positiivisia mielikuvia työelämästä erilaisten työelämään tutustumisjaksojen, harjoittelujen ja yritysvierailujen kautta. Tulevaisuusraportista selviää, että kaikkein eniten nuorten kiinnostus on vähentynyt terveydenhuoltoalaa kohtaan (7 prosenttia), vaikka ala yhäkin pitää tiukasti kiinni ykkössijasta. Tämä ei yllätä, sillä uutisointi erityisten hoitajien ja lääkärien työstä pandemian aikana on ollut karua luettavaa.

Kemianteollisuudelle tärkein viesti tulevaisuusraportista on se, että ala tunnetaan yhä nuorten keskuudessa huonosti. Kaikista suosituimmat alat ovat sellaisia mistä nuorilla on vahvoja mielikuvia, ja jotka ovat läsnä nuorten jokapäiväisessä elämässä. Tässä kemianteollisuudella on vielä tekemistä, vaikka on tietenkin ymmärrettävää, ettei suljetuissa tuotantolaitoksissa tapahtuva työ voi olla aivan yhtä tunnettua kuin esimerkiksi kaupanala. Mielikuvat teollisuudesta ja kemiasta voivat olla tunkkaisia ajatuksia tupruttavista tehtaista ja pitkälle kouluttautuneista tohtoreista valkoisissa labratakeissa, vaikka ala on paljon muutakin.

Parhaita puolia kemianteollisuudesta:

  • monipuoliset ura- ja etenemismahdollisuudet
  • kansainvälisyys
  • merkittävä toimija yhteiskunnallisesti vihreän siirtymän vauhdittajana
  • kilpailukykyinen palkkaus

Miten voimme alana kehittää nuorten mielikuvia ja lisätä ymmärrystä esimerkiksi kemianteollisuuden roolista kestävässä kehityksessä ja vihreässä siirtymässä? Ilman kemiaahan ei muutos kohti kestävää yhteiskuntaa voi tapahtua.

Miten nuoret saavat enemmän tietoa alasta:

  • Yksi tapa on lisätä entisestään erilaisia harjoittelu-, työssäoppimis- ja tutustumisjaksoja työelämään. Tutustumisjakso kemian alan yritykseen antaisi varmasti monelle nuorelle paremman kuvan siitä miten tärkeä rooli kemianteollisuudella on yhteiskunnassa ja miten monipuolisia töitä alalla on.
  • Entä jos hyödyntäisimme vielä aktiivisemmin alumniverkostoja ja veisimme viestiä oppilaitoksiin ja nuorille siitä, mihin työelämässä on meidän yrityksissämme päädytty?
  • Tai voisiko yhä useampi yritys hyödyntää somea ja nuorille tuttuja kanavia omassa viestinnässään?

Kemianteollisuus on nuorille yhä melko tuntematon ala, mutta mystiikan savuverhoa olisi tärkeää pystyä entisestään raottamaan. Se on merkittävimpiä tapoja varmistaa, että löydämme jatkossakin innostuneita nuoria työskentelemään alamme yrityksissä.