Hyppää sisältöön

Jaana Neuvonen: Paikallinen sopiminen uuteen nousuun! – ajatuksia seminaarista

Paikallisen sopimisen vuosittainen seminaarikiertue on muodostunut jo perinteeksi kemianteollisuudessa. Milloin aiheena on ollut joustavat työajat, palkkaratkaisu tai korvaava työ. Tällä kertaa Kemianteollisuus ry:n ja Teollisuusliitto ry:n yhteinen seminaarikiertue muutettiinkin lennossa striimattavaksi lähetykseksi Pasilasta ja perspektiiviksi otettiin paikallisen sopimisen kehittäminen isossa kuvassa. Seminaarissa käsiteltiin paikallisen sopimisen taustoja, tutkimustuloksia, vaikutuksia, hyötyjä ja esteitä.

Paikallisessa sopimisessa sudenkuoppina on nähty asenteet. Mitä haitalliset asenteet sitten voivat olla? Alallamme on tehty niin kauan paikallisia sopimuksia, että sopimusten taustat ovat jo unohtuneet. Ne eivät enää ratkaise sitä tarvetta, mikä sopimukselle on alun perin asetettu. Kumpikaan osapuoli ei uskalla ehdottaa sopimuksen muuttamista tai irtisanomista. Tai sitten kielteinen asenne sopimiselle syntyy, kun ei nähdä yhteistä tarvetta. Ei osata oikein avata toiselle osapuolelle, miten sopimus hyödyttäisi tilanteessa. Kolmantena haitallisena asenteena on mainittu paikallisen sopimisen tekemisen tapa yrityksessä. Se on totuttu tekemään aina samalla mallilla, ja on vaikea lähteä muuttamaan totuttua toimintamallia.  

Haluamme kannustaa paikallisia osapuolia kokeilemaan! Paikallisia sopimuksia voi aina yhdessä sopimalla muuttaa, ne voi irtisanoa tai solmia määräaikaiseksi. Sopimuksen taustoista on hyvä keskustella ja kirjata ne sopimukseenkin. Jos sopimuksesta muodostuu pitkäikäinen, pystyvät tulevat paikalliset osapuolet muuttamaan sopimusta, kun tietävät mitä ongelmaa tai tilannetta ratkaisemaan sopimus on alun perin tehty. Paikallisen sopimisen kehittämistä kannattaakin tehdä hyvinä aikoina, sillä se kokemus kantaa, jos tulee huonoja aikoja. 

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto eivät jätä paikallisia osapuolia keksimään itse työkaluja paikallisen sopimisen kehittämiseen, vaan tavoitteena on antaa jokaiselle Kemianteollisuus ry:n jäsenyrityksen osapuolille mahdollisuus mitata yhteistyön taso erillisellä mittarilla ja tarjota yrityskohtaisia sparraustilaisuuksia paikallisen sopimisen kehittämiseksi niin yritystasolla kuin liittojen kesken. Sparraustilaisuudet alkavat maaliskuun puolessa välissä.

Jaana Neuvonen

Johtava asiantuntija, Työelämä