Hyppää sisältöön

HyTest: Biokemian yritys otti kasvuloikan Kiinassa

Laboratoriotestien raaka-aineita valmistava HyTest on noussut alansa johtavien yritysten joukkoon maailmassa. Nopeimmin bisnes kasvaa Kiinassa.

Turkulainen HyTest on valmistanut vuodesta 1994 lähtien vasta-aineita ja antigeenejä, joita käytetään erilaisten laboratoriotestien avainkomponentteina. Yritys on kansainvälinen markkinajohtaja muun muassa sydäntauti- ja influenssatesteihin käytetyissä raaka-aineissa.

HyTestin liikevaihto kasvoi viime vuonna 24 miljoonan euroon, josta peräti 96 prosenttia tuli ulkomailta. Kiina nousi nyt ensimmäistä kertaa ohi Yhdysvaltojen tärkeimpänä vientimaana.

”Monen muun asian tavoin myös terveydenhuollon markkinat ovat moninkertaistuneet Kiinassa. Laboratoriotestien paikallinen tuotanto kasvaa siellä nyt valtavin harppauksin”, HyTestin myyntijohtaja Jukka Lehikoinen sanoo.

Suomalaisyritys avasi ensin myyntikonttorin Kiinaan vuonna 2011. Tytäryhtiömuotoiseksi toiminta muuttui vuonna 2012.

”Olimme tuolloin ensimmäinen länsimainen raaka-aineiden toimittaja, jolla oli oma toimipiste Kiinassa. Asemaamme maassa ovat vahvistaneet oma myynti- ja tuotetukiorganisaatio ja nopea logistiikka.”

HyTestin asiakkaita ovat diagnostiikka-alan yritykset ja kansainväliset tutkimusryhmät. Lehikoisen mukaan suomalaisyrityksen kilpailuvaltti on vahvaan tieteelliseen tutkimukseen perustuva tuotekehitystyö.

”Kyse on biokemian tuotteista. Jokainen vasta-aine on elävä ja ainutlaatuinen organismi, jonka on pystyttävä tunnistamaan herkästi vaikkapa verinäytteestä tietyt proteiinit, esimerkiksi sydäninfarktin toteamiseen käytetyt troponiinit.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: HyTest Oy