Timo Leppä: Kokkolan väyläpäätös on erinomainen uutinen kemianteollisuudelle

Blogit | 01.09.2017

Hallituksen päätös Kokkolan meriväylän syventämisestä on erinomainen uutinen kemianteollisuudelle, sillä nykyinen väyläsyvyys jättää isot laivat vajaalastiin tai pakottaa toisesta aluksesta tehtävään loppulastaukseen avomerellä. Kokkolassa toimii Pohjoismaiden suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymä ja sataman tavaraliikenne on yli kaksinkertaistunut 2000-luvun alun lukemista.

Hallitus teki budjettiriihessä myös pieniä, mutta osaamisen ja työllisyyden kannalta oikeansuuntaisia päätöksiä osoittamalla rahaa bio- ja kiertotalouden edistämiseen, ammatillisen koulutuksen uudistamiseen, luonnontieteiden ja matematiikan opetukseen, muuntokoulutukseen sekä opettajien perus- ja täydennyskoulutukseen.

Päätös parlamentaarisen työryhmän perustamisesta yritystukien uudistamiseksi tuo toivottavasti selkeyttä ja pitkäjänteisyyttä yritystukikeskusteluun. Myös yritystukitermi kaipaa tässä yhteydessä selvää remonttia, sillä nykyisin yritystukitermiä käytetään niin ideologisten kuin verotuksellisten tavoitteiden ajamiseen. Suomessa väitetään esimerkiksi nykyisen dieselverokannan olevan yritystukea, vaikka EU ei pidä sitä yritystukena.

Yritystukikeskustelussa on tärkeintä verrata Suomessa käytettäviä verokantoja ja tukimuotoja kilpailijamaiden vastaaviin toimiin. Näin saamme parhaiten selville sen, kuinka kilpailukykyinen suomalainen toimintaympäristö on. Tuotannon säilyminen Suomessa on paras tae työllisyydelle ja valtiontalouden tasapainolle.

Timo Leppä
Toimitusjohtaja, Kemianteollisuus ry

Katso myös
Blogit | 05.05.2021

Sampo Pehkonen: Nousukausi, pula tai pandemia - yrityskohtaisia joustoja tarvitaan

Blogit | 30.04.2021

Sampo Pehkonen: Puoliväliriihessä päätetyt työllisyystoimet ovat olemattomia

Tiedotteet | 29.04.2021

Kemianteollisuus puoliväliriihestä: Laiha sopu tuo laihat eväät

Tiedotteet | 08.04.2021

Hallituksen on kehysriihessään kyettävä vahvistamaan talouskasvun edellytyksiä

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna