Kemia on avain ylikulutuksen hillitsemiseen

Blogit | 02.08.2017

Tänään 2. elokuuta on jälleen se päivä, kun olemme Global Footprint Networkin tutkimuksen mukaan käyttäneet maapallon uusiutuvat luonnonvarat tältä vuodelta. Loppuvuoden elämme velaksi.

Yleinen ja tiedossa oleva fakta on, että ylivelkaantuminen on huono tie, oli kyse sitten taloudellista velasta tai resurssivelasta. Hyvä uutinen on puolestaan se, että kemian alan ratkaisuilla ja niiden kehittämisellä on mahdollista hillitä luonnonvaroihin liittyvää velkaantumista.

Kun maapallon väestö kasvaa, yhdelle ihmiselle varattujen resurssien määrä vähenee. Jatkossa ihmiskunnan pitää pystyä tehostamaan ja kehittämään resurssien käyttöä. Tässä kemialla on tärkeä osansa.

Kemian alan ratkaisut liittyvät jokaiseen elämänalueeseen. Esimerkiksi lääkkeet, puhdas vesi ja uusiutuvat polttoaineet ovat kaikki kemiaa. Sen lisäksi muun muassa kasvavan väestön ruokkimiseen tarvitaan kemian ratkaisuja, ja uudet materiaalit mahdollistavat resurssiviisaamman asumisen ja elämisen. Kemian alan yritykset tekevät työtä luonnonvarojen kestävän käytön puolesta monin tavoin ja tuloksia voi tarkastella alan omaehtoisen vastuullisuusohjelman Responsible Caren numeroista.

Vaikka yritys olisi kuinka vastuullinen ja innovatiivinen, se ei kuitenkaan yksin pysty kääntämään resurssivelkaantumisen kelkkaa. Esimerkiksi valtio ja kunnat ovat avainasemassa vaikuttamassa hankintaosastojensa kautta. Myös kuluttajat väittävät tutkimus toisensa perään arvostavansa vastuullisia yrityksiä ja niiden kestävämpiä tuotteita, mutta kassalla tämä näkyy toistaiseksi marginaali-ilmiönä.

Meillä kaikilla on avaimet kädessä, vaikka moni luulee niiden olevan hukassa. Elämä kun on täynnä valintoja.

Alexandra Peth
Asiantuntija, Vastuullisuus

Katso myös
Uutiset | 12.06.2020

Vuoden 2020 Energianerokas -kilpailu aukeaa 10.8. - valmistaudu syksyn hakuun nyt

Uutiset | 16.05.2019

Hyvää valon päivää!

Uutiset | 09.01.2019

Kiilto otti ison harppauksen energiatehokkuudessa

Uutiset | 28.11.2018

Finnfeeds pudotti energiankulutustaan kolmanneksen uudella haihdutusmenetelmällä