Hyppää sisältöön

Karoliina Markuksela: Työelämätaitoja yliopistosta

Työelämätaidot – ai siis mitkä? Monet asiat, kuten aikatauluttaminen ja ryhmätyöskentelytaidot, voidaan lukea työelämätaidoiksi. Yliopisto-opiskelun lisäksi hallitushommissa pääsee kehittämään itseään, haalimaan kokemuksia sekä luomaan kontakteja myös työelämään.

Sanana työelämätaidot ei ole monellekaan kovin tuttu, vaikka se käsittää jokaiselle meille hyvinkin arkipäiväisiä asioita. Nämä taidot ovat kuitenkin erittäin tärkeitä niin opinnoissa kuin työelämässä. Esimerkiksi kuinka moni meistä selviäisi kaikista tenteistä ja deadlineista sekä hallitushommista, ellei osaisi aikatauluttaa omaa elämäänsä, saati sitten selviäisi edes luennolle ajoissa? Tai kuinka monelta esimieheltä ja tehtaanjohtajalta vaaditaan kykyä työskennellä ryhmässä ja johtamaan ihmisiä huolimatta persoonallisuustekijöistä? Veikkaisinpa, että kumpaakin näistä taidoista tarvitaan enemmän tai vähemmän niin yliopistomaailmassa kuin työelämässä.

Työelämätaidoiksi voidaan katsoa kuuluvan aikatauluttamisen ja hyvien ryhmätyöskentelytaitojen lisäksi myös hyvät esiintymistaidot, hyvät sosiaaliset taidot, vastuullisuus, paineensietokyky ja lista vain jatkuu jatkumistaan. Näitä taitoja oppii enemmän tai vähemmän yksistään yliopiston tarjoamien kurssien puitteissa, sillä kaikki kurssit tarjoavat, elleivät jopa pakota, opiskelijaa ottamaan vastuuta omista tekemisistään sekä aikatauluttamaan omaa elämäänsä, jotta kurssista ylipäätänsä voi päästä läpi. Sen lisäksi monilla kursseilla tehdään erilaisia ryhmätöitä sekä pidetään esitelmiä muille opiskelijoille. Yliopistolta löytyy myös kursseja, joissa harjoitellaan esiintymistaitoja niin, että esitelmä olisi mahdollisimman informatiivinen, kuuntelijaystävällinen mutta kuitenkin tiivis.

 

Ensimmäinen vuoteni kiltamme hallituksessa alkaa häämöttää loppuaan ja se on saanut minut moneen otteeseen miettimään, mitä olen oppinut hallituspestistäni kuluneen vuoden aikana. Voin myöntää olevani aikamoinen kontrollifriikki ja hallitushommat ovat opettaneet vähän löysentämään hattuni nyörejä, ainakin silloin tällöin puolivahingossa. Lisäksi olen oppinut perustelemaan oman mielipiteeni paremmin hallitushommien myötä. Hallituksessa, niin kuin myös työelämässä, suurin osa päätöksistä perustuu pitkälti siihen, miten jonkun mielipide on perusteltu ja kuinka moni tätä mielipidettä kannattaa perustelun pohjalta. Jos haluaa vaikuttaa asioihin, tulee oma mielipide ja näkemys perustella vakuuttavasti! Hallituspestini myötä olen saanut myös enemmän itseluottamusta omaan tekemiseeni ja tietenkin vastuuhommia. Yksi esimerkki näistä on Oulussa järjestettävät Ympäristöteekkaripäivät eli ymppipäivät, joiden järkkäämisestä minä ja työparini olemme toimineet päävastuussa, mikä on myös opettanut todella paljon kuten ryhmänjohtamista ja ylipäätänsä ryhmässä työskentelyä (ja tottakai tehtävien delegointia).

Yliopisto tarjoaa meille opiskelujen ohella puitteet oppia hyvinkin paljon työelämätaitoja ja näin saada työelämävalmiuksia. Vaikka yliopistossa ei opikaan juuri mitään itse työstä, yliopisto antaa meille valmiudet omaksua työn vaatimat taidot ja vastata tulevaisuuden haasteisiin. Työelämässä nämä haasteet ovat yleensä täysin ilman ratkaisuja ja meidän pitäisi valmistuttua olla niitä, jotka näitä ongelmia ratkovat ja kehittelevät hienoja ja uusia ratkaisuja, kuinka kuten vähentää päästöjen syntymistä tai kuinka kierrättää jo käytettyä materiaalia. Ehkä on vain hyvä, että välillä joutuu kiltahuoneella istuessaan hakkaamaan päätään seinään kurssien vaikeiden tehtävien kanssa vain löytääkseen (ehkä) ratkaisun ongelmaan – sitäkin kun joutuu tekemään myös työelämässä.

Loppuun vielä kuva kiltamme KMP-excursiosta eli yritysmatkalta, jolloin kävimme vierailemassa mm. Tornion panimolla, jonka pihassa kuva on otettu. Kuvassa on exculla mukana olleita ymppiläisiä niin fukseista alkaen viittä vaille valmistuneisiin opiskelijoihin.


 
PS. Nyt jos milloinkaan kannattaa seurata snapchattia, koska ympäristöteekkaripäivien lisäksi tulossa on vaikka minkänäköistä tapahtumaa ja snäppi on oiva tapa päästä keskelle oululaista teekkarielämää! Ai mitenkö? Seuraa käyttäjänimeä Nuori_kemia niin löydät minut ja ymppikiltalaiset!

Karoliina Markuksela

Olen Katalyytit-blogisti ja opiskelen kolmatta vuotta Oulun yliopistossa ympäristötekniikan koulutusohjelmassa. Olen aikeissa suuntautua teollisuuden energia- ja ympäristötekniikkaan.